UPDATE Audieri la comisiile juridice pentru posturile de judecător CCR. Bogdan Licu, Cristi Danileţ şi Ioan Sabău-Pop – la Camera Deputaților – și Iulia Scântei, Peter Ecksterin-Kovacs și Radu Ghidău – la Senat – au primit aviz favorabil

27 aprilie 2022, 14:05

ACTUALIZARE Radu Ghidău, de profesie jurist, parlamentar al PNŢCD în perioada 1996-2000, candidatul propus de AUR pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională, a afirmat miercuri că alegerea judecătorilor de la CCR ar trebui să se facă cu două treimi din numărul membrilor prezenţi ai celor două Camere, pentru a se asigura o democraţie reală, pentru că numai astfel se poate implica şi minoritatea parlamentară în decizia majorităţii.

ACTUALIZARE Comisia juridică a Senatului a avizat favorabil, miercuri, în urma audierilor, toate cele trei candidaturi pentru funcţia de judecător al Curţii Constituţionale – Iulia Scântei, Peter Ecksterin-Kovacs şi Radu Ghidău.

ACTUALIZARE USR condamnă „simulacrul de audieri” din comisiile juridice pentru posturile de judecători la CCR. „Votul celor trei candidați la pachet – profund imoral și absurd”.

ACTUALIZARE Bogdan Licu a afirmat miercuri că a renunţat la titlul ştiinţific de doctor pentru că a considerat că lucrarea sa de doctorat „nu a întrunit cele mai înalte exigenţe ştiinţifice”, reiterând că acuzaţiile potrivit cărora ar fi plagiat nu sunt adevărate.

ACTUALIZARE Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat favorabil, miercuri, toate cele trei candidaturi pentru funcţia de judecător al Curţii Constituţionale: Bogdan Licu, Cristi Danileţ şi Ioan Sabău-Pop. Votul a fost dat la pachet pentru toți trei candidații, ceea ce i-a supărat pe cei de la USR.

Preşedintele Comisiei juridice, Laura Vicol Ciorbă, a precizat că votul a fost dat din perspectiva îndeplinirii condiţiilor profesionale pentru a candida la această funcţie, plenul Camerei fiind suveran şi va decide, prin vot, asupra persoanei care va fi numită la CCR.

Plenul Camerei Deputaţilor urmează să dea votul în privinţa celor trei candidaturi în şedinţa din 3 mai.

ACTUALIZARE Bogdan Licu a afirmat că experienţa profesională pe care a acumulat-o l-a adus la „o maturitate a activităţii ca jurist şi ca om”, menţionând că va reuşi să contribuie la coeziunea din cadrul CCR, astfel încât să primeze interesul cetăţeanului şi instituţia să aibă o imagine bună.

ACTUALIZARE Candidatul propus de AUR, prof. univ. Ioan Sabău-Pop, a declarat că este nevoie de o serie de modificări legislative, inclusiv de revizuirea Legii fundamentale, astfel încât activitatea CCR să fie „primenită”.

ACTUALIZARE Judecătorul Cristi Danileţ a declarat că, în ultimii ani, Curtea Constituţională a României a devenit „un actor politic” şi s-a „îndepărtat de la scopul iniţial al Constituţiei”. El a mai spus că, în cazul în care CCR declară că o lege este conformă cu Constituţia, atunci când aceasta reglementează într-un domeniu ce ţine de Uniunea Europeană, judecătorul trebuie să facă abstracţie de acea decizie a Curţii.

––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Cine sunt candidații

Bogdan Licu a fost propus de PSD pentru această funcție. Licu este prim-adjunctul procurorului general Gabriela Scutea.

El a obținut în instanță dreptul de a renunța la titlul de doctor, obținut cu o teză coordonată de Gabriel Oprea, despre care jurnalista Emilia Șercan a scris că este plagiată. Jumătate din lucrarea de doctorat a lui Licu, de 445 de pagini, ar fi fost plagiată. Circa 20 de pagini din lucrare ar fi fost copiate dintr-o lucrare a judecătorului Cristi Danileț.

Bogdan Licu a studiat dreptul la Universitatea Spiru Haret din București (1991 – 1995), dar pentru că instituția nu era acreditată și nu avea dreptul de a organiza examene de licență, diploma i-a fost eliberată de o altă universitate, „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, potrivit CV-ului publicat pe site-ul Ministerului Public. Ulterior, a urmat un cursuri la Colegiul Naţional de Apărare și la Colegiul Superior de Siguranţă Naţională.

Judecătorul Cristi Danileț a fost propus de USR pentru funcția de judecător la CCR, în locul lui Valer Dorneanu. Danileț a fost exclus din magistratură de către Secția pentru judecători a CSM pentru două clipuri publicate pe TikTok, în care arată cum face karate și cum tunde un gard viu.  Magistratul a făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. Cristi Danileț este cunoscut în spațiul public ca unul dintre magistrații reformiști, care au protestat în stradă față de modificarea legilor justiției de către PSD, și pentru manualul său de educație juridică pentru elevi.

Candidatul propus de AUR la CCR este Ioan Sabău-Pop. Acesta este descris pe site-urile naționaliste drept „patriot militant implicat activ în procese ce au avut ca obiect în special retrocedările din Transilvania”. Sabău-Pop predă la Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureș. Acesta a susținut, într-un interviu publicat și pe blogul lui Adrian Năstase, că „este o tendinţă dirijată ca românii să fie scoşi din toate centrele mari ale Transilvaniei”.

În 11 aprilie, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a declanşat procedurile pentru numirea unui judecător la Curtea Constituţională în locul lui Valer Dorneanu, conform Agerpres. 

Termenul de depunere a candidaturilor pentru această funcţie este 26 aprilie, iar Comisia juridică va depune raportul până pe 29 aprilie.

Mandatul de judecător la CCR al lui Valer Dorneanu urmează să expire în 10 iunie.

Încă doi judecători de la CCR vor fi înlocuiți

Tot în iunie expiră şi mandatele judecătorilor Mona Pivniceru şi Daniel Morar. Nominalizarea pe locul Monei Pivniceru va fi făcută de către Senat, în timp ce pentru locul lui Daniel Morar urmează să facă o propunere preşedintele României.

Pe locul Monei Pivniceru, PNL o propune de senatoarea Iulia Scântei, iar USR – pe avocatul Péter Eckstein-Kovács.

Potrivit Legii, numirea noului judecător la CCR trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului judecătorului predecesor.

 

Cum sunt numiți judecătorii CCR și cum e ales președintele

Curtea Constituţională este compusă din 9 judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Dintre aceştia, 3 sunt numiţi de Camera Deputaţilor, 3 de Senat şi 3 de preşedintele României. Curtea se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani.

Preşedintele Curţii Constituţionale este ales prin vot secret pentru o perioadă de 3 ani, în termen de 5 zile de la înnoirea Curţii. Mandatul preşedintelui poate fi reînnoit.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă