UPDATE Aleksei Navalnîi a fost transportat cu un avion medical din Siberia la Berlin. Opozantul rus este în comă. Medicii germani au început teste de diagnostic extinse

22 august 2020, 08:05

Activistul rus a fost transportat la Berlin și internat la spitalul Charité. Apropiații lui Navalnîi insistă că acesta a fost otrăvit după ce a băut un ceai.

Producătorul de film Jaka Bizilj este directorul fundației care a inițiat și finanțat mutarea lui Navalnîi în Germania.

Jaka Bizilj, directorul fundaţiei Cinema pentru Pace: „Vreau să spun doar că viaţa unui om sănătos este brusc în pericol. Ar fi putut să moară, asta se poate în continuare. Nu ştiu. Este ceva ce trebuie analizat de experţii de la spitalul Charité. Nu este numai problema dacă supravieţuieşte, ci şi care sunt urmările, dacă va supravieţui şi va reveni complet la normal”.

Jaka Bizilj a mai adăugat că medicii au fost de acord că, dacă aeronava în care se afla Navalnîi nu ateriza de urgență la Omsk, activistul ar fi putut să-și piardă viața.

Administraţia spitalului german a anunţat că va da date despre starea pacientului doar după ce se vor finaliza investigaţiile clinice şi va fi recomandat un tratament.

Medicii ruși de la spitalul din Omsk au refuzat multă vreme să permită deplasarea lui Navalnîi în Germania dar, în cele din urmă, au cedat. Ei au spus că pacientul a fost pus în comă indusă, dar că starea sa nu este în pericol imediat.

____________________________

ACTUALIZARE Spitalul Charité din Berlin a început „teste de diagnostic extinse”, informează dpa, preluată de Agerpres.

„După ce vor finaliza examinările şi după ce se vor consulta cu familia, medicii vor face comentarii cu privire la boală şi la următorii paşi de tratament. Examinările medicale vor lua ceva timp”, a anunţat spitalul din Berlin.

ACTUALIZARE Starea de sănătate a lui Aleksei Navalnîi, aflat în comă şi sub respiraţie asistată, este „stabilă”, a anunţat sâmbătă pentru AFP liderul ONG-ului german Cinema pentru Pace, Jaka Bizilj, la scurt timp după aterizarea avionului care l-a transportat pe opozantul rus la Berlin, notează Agerpres.

ACTUALIZARE Liderul opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, aflat în comă după ceea ce apropiaţii săi asigură că a fost o „otrăvire”, a aterizat sâmbătă dimineaţa pe aeroportul din Berlin unde urmează să fie îngrijit, potrivit site-ului pentru monitorizarea traficului aerian Flightradar24, informează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

Avionul privat, care a decolat din oraşul siberian Omsk în urma unor tratative lungi şi intense, a aterizat la orele locale 08:47 (06:47 GMT) pe aeroportul Tegel, în nord-vestul Berlinului.

ACTUALIZARE Avionul medical care îl transportă pe opozantul rus Aleksei Navalnîi, aflat în comă după ce anturajul său afirmă că a fost otrăvit, a decolat sâmbătă dimineaţa de pe aeroportul oraşului siberian Omsk, cu destinaţia Berlin.

„Avionul cu Aleksei a decolat spre Berlin. Multe mulţumiri tuturor pentru sprijinul acordat. Lupta pentru viaţa şi sănătatea lui Aleksei abia a început şi mai sunt multe încercări de trecut, însă acum cel puţin a fost făcut primul pas”, a scris pe Twitter purtătoarea de cuvânt a opozantului rus, Kira Iarmîş.

Cu puţin timp înainte, ea a postat o fotografie cu targa care îl transporta pe Navalnîi, şi a scris că alături de el se afla soţia acestuia.

Aleksei Navalnîi va fi transportat la spitalul universitar Charité din Berlin, unde un alt reprezentant al opoziţiei ruse, Piotr Verzilov, a fost tratat înaintea lui, transportat tot de ONG-ul Cinema for Peace, care a închiriat avionul sosit la Omsk.

Principalul adversar al Kremlinului, ale cărui informări publice denunţând corupţia elitelor ruse se bucură de multă popularitate pe internet, a fost deja victimă a unor atacuri fizice.

„FBK (Fondul de combatere a corupţiei) îşi continuă activitatea”, a declarat pe Twitter chiar înainte de decolare Ivan Jdanov, directorul acestei organizaţii fondate de Aleksei Navalnîi.

În ultimii ani, mulţi adversari ai regimului de la Moscova au fost victime ale otrăvirii sau au denunţat astfel de otrăviri, atât în Rusia cât şi în străinătate. Autorităţile ruse au negat întotdeauna orice responsabilitate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite