UPDATE Al doilea caz de variola maimuței, confirmat în România: un bărbat de 32 de ani din Capitală. MS: Nu există o legătură între cele două cazuri confirmate

Variola maimuței
Variola maimuței
14 iunie 2022, 15:28

Al doilea caz confirmat cu variola maimuţei este la un bărbat de 32 de ani. Acesta s-a prezentat la o clinică medicală din Bucureşti, săptămâna trecută, iar acum analizele de laborator au arătat că are infecţia. El este izolat la domiciliu, într-o stare bună, potrivit Ministerului Sănătăţii.  Autorităţile sanitare nu au informaţii privind o legătură cu primul caz confirmat, izolat şi monitorizat în spital, în Capitală. Bărbatul de 26 de ani este bine.



Dr. SIMIN FLORESCU: Din fericire, este o formă uşoară de boală şi care nu pune probleme importante la acest moment. Cam în 3-4 săptămâni, leziunile cutanate dispar şi totul se vindecă. Preponderent sunt forme uşoare şi moderate. Deocamdată, din câte ştim noi, nu s-au înregistrat forme severe de boală.

 


Medicii spun că ar trebui să ne ferim de persoanele cu erupţii cutanate şi să ne spălăm frecvent pe mâini cu apă şi săpun. Cel mai adesea, variola maimuţei se transmite prin contact direct, prelungit, cu secreţii sau cu lichid din veziculele de pe piele. Virusul poate să intre în organism pe gură, nas sau prin leziuni de pe piele. După cel mult 2-3 săptămâni de incubaţie, apar simptome ca de gripă, cu febră, dureri şi ganglioni inflamaţi, apoi erupţii chiar şi în cele mai intime zone.



Dr. Adrian Marinescu, Institutul Matei Balș: E contagios şi înainte de a avea erupţia, dar riscul cel mai mare îl am în momentul în care sunt acele leziuni de tip vezicule şi e vorba de contactul direct cu acele vezicule. E probabilitatea cea mai mare de a transmite. Nu e niciun risc dacă merg în supermarket, în zone aglomerate. Nu are legătură cu SARS-CoV-2. Obiectele sau suprafeţele contaminate ar putea să ducă la infectare într-o mai mică măsură.

 

Persoanele născute după 1979, când au fost făcute ultimele vaccinuri anti-variolă, cei cu imunitatea slăbită şi copiii mici au un risc de forme severe, dar e mic. Nu există tratament ţintit, ci doar pentru simptome. Iar vaccin vor primi doar cei expuşi direct. Doar 2.500 de doze vor ajunge în România, prin Comisia Europeană.

Dr. Adrian Marinescu, Institutul Matei Balș: Nu există un vaccin ţintit, vaccinul pentru varianta umană de variolă are eficacitate peste 80 la sută. Vaccinul, la contact direct cu persoane confirmate.

 


Persoanele cărora le apar erupţii pe piele sunt sfătuite să meargă la un control medical pentru diagnostic. La camera de gardă a Institutului Matei Balş au ajuns mai mulţi pacienţi care s-au temut să nu aibă variola maimuţei, dar s-a constatat că au varicelă, extrem de contagioasă.

––––––––––––––––––––––––––––––––––

UPDATE: Ministerul Sănătății a transmis că, până în acest moment, nu există legătură între cele două cazuri, iar anchetele epidemiologice sunt în desfășurare.

Pacientul de 32 de ani este izolat la domiciliu, a mai precizat MS. Potrivit metodologiei INSP, un caz este izolat la domiciliu atunci când are o formă ușoară. Pacienții izolați sunt monitorizați de medicul de familie.

Starea bărbatului de 32 de ani este bună.

„Un nou caz de variola maimuței diagnosticat în România. Este vorba despre un bărbat de 32 de ani. Acesta s-a prezentat la o clinică medicală din București săptămâna trecută, iar investigațiile de laborator au confirmat astăzi că pacientul este infectat cu variola maimuței. Starea bărbatului este bună și acesta va rămâne în izolare. A fost declanșată ancheta epidemiologică pentru stabilirea contacților direcți”, a anunțat MS.

Primul caz de variola maimuței a fost confirmat în România luni, la un tânăr de 26 de ani din Capitală. Acesta a fost diagnosticat luni, în urma investigațiilor de laborator. Boala a debutat în urmă cu cinci zile, iar tânărul a mers la spital duminică noaptea. Starea bărbatului este bună. Pacientul primește tratament simptomatic și se află în izolare. Din anamneză, rezultă că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe țări din Europa unde există numeroase cazuri de infecție cu variola maimuței, a menționat Ministerul Sănătății.

CITIȚI ȘI:   Recomandările INSP privind variola maimuței. Care sunt simptomele pentru un caz probabil și când trebuie să mergeți la spital

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite