UPDATE Palatul Élysée: Un summit Biden-Putin despre securitatea Europei, agreat ca principiu de părți, „cu condiția ca Rusia să nu invadeze Ucraina”. Confirmare Casa Albă

21 februarie 2022, 03:03

ACTUALIZARE 03.50 „Suntem dedicați urmării căii diplomației până în momentul în care începe o invazie”, a transmis secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, într-un comunicat.

„Suntem mereu pregătiți pentru diplomație. Suntem, de asemenea, pregătiți să impunem măsuri rapide și severe dacă Rusia alege războiul”, a adăugat secretarul de presă.

Ea atrage atenția însă atenția că, momentan, Rusia pare să continue pregătirile pentru un asalt la scară largă asupra Ucrainei „foarte curând”.

„Secretarul Blinken și ministrul de Externe Lavrov au programată o întâlnire săptămâna aceasta în Europa, cu condiția ca Rusia să nu declanșeze acțiunea militară. Președintele Biden a acceptat în principiu o întâlnire cu președintele Putin după această întrunire, din nou, dacă nu survine o invazie”, a declarat Psaki.

ACTUALIZARE 03.03 Anunțul Palatului Elysee privind acest posibil summit a venit după ce președintele Emmanuel Macron a vorbit la telefon și cu Biden, și cu Putin.

„Președintele Republicii a stat de vorbă cu Președintele Statelor Unite ale Americii, domnul Joe Biden, precum și cu Președintele Federației Ruse, domnul Vladimir Putin. El a propus ca un summit să aibă loc între președintele Biden și președintele Putin, iar apoi cu toate părțile interesate, pe tema securității și stabilității strategice în Europa. Președinții Biden și Putin au acceptat fiecare principiul unui astfel de summit”, se arată în comunicatul Administrației prezidențiale franceze.

Potrivit Președinției franceze, summitul poate avea loc „cu condiția ca Rusia să nu invadeze Ucraina”.

Detaliile privind summitul vor fi pregătite de secretarul de stat Antony Blinken și de ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, la întâlnirea lor programată joi.

Emmanuel Macron va pregăti conținutul discuțiilor cu toate părțile interesate.

Preşedintele francez discutase deja duminică după-amiază timp de aproape două ore cu omologul său rus, într-o nouă încercare de evitare a unui conflict armat în estul Ucrainei.

Cei doi conveniseră la convorbirea inițială să facă tot posibilul pentru a se ajunge rapid la un armistiţiu în estul Ucrainei, a anunţat Palatul Elysee, citat de Agerpres. În cadrul acestui prim apel, cei doi lideri au căzut de asemenea de acord asupra „necesităţii de a privilegia o soluţie diplomatică la criza actuală şi de a face totul pentru a o obţine”.

Palatul Elysee a anunţat în acelaşi timp că ministrul francez al Afacerilor Externe, Jean-Yves Le Drian, se va întâlni cu omologul său rus Serghei Lavrov „în următoarele zile”.

Între timp, situația din teren este tot mai îngrijorătoare.

Imagini surprinse duminică prin satelit arată o activitate intensificată a unităților rusești plasate la granița de nord-est a Ucrainei. Unitățile care se aflau în garnizoană par acum să ocupe poziții în teren, potrivit CNN.

Potrivit companiei Maxar, noi dislocări multiple de echipamente militare și de trupe au fost observate la nord-vest de Belgorod și în apropiere de Soloti și Valuyki, Rusia.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite