UPDATE | Preşedintele, în şedinţă cu Ciolacu şi Cîţu. România cere activarea Articolului 4 din Tratatul NATO. Armata României a activat punctele militare de comandă

Ședință CSAT
Ședință CSAT
24 februarie 2022, 09:29

ACTUALIZARE: Președintele Klaus Iohannis a dat asigurări că poporul român este în siguranță în contextul invadării Ucrainei de către Rusia.

”Niciun român nu trebuie să se teamă pentru siguranța sa și a familiei sale! România beneficiază de cele mai ample garanții de securitate posibile. Statutul de membru NATO și al Uniunii Europene, Parteneriatul Strategic solid cu Statele Unite ale Americii constituie o umbrelă de securitate extrem de solidă.Niciodată în istoria noastră nu am fost mai bine protejați în fața oricărei potențiale agresiuni.”

________________________________________________________________

ACTUALIZARE: Preşedintele Klaus Iohannis va avea o întâlnire, joi, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Senatului, Florin Cîţu, şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, pentru a discuta despre situaţia generată de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, a anunţat Administraţia Prezidenţială. Potrivit sursei citate, întâlnirea va avea loc la ora 13.00.

________________________________________________________________

ACTUALIZARE: Ministrul de Externe Bogdan Aurescu anunță pe Twitter că România cere activarea Articolului 4 din Tratatul NATO, care presupune stabilirea unui sistem de consultare între aliații NATO, potrivit unui comunicat. Polonia şi statele baltice au anunţat de asemenea că vor cere activarea Articolului 4 din Tratat.

Ce spune ARTICOLUL 4 din Tratatul NATO: Părțile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este amenințată integritatea teritorială, independența politică sau securitatea vreuneia dintre Părți.

_________________________________________________________________

ACTUALIZARE: Prim-ministrul Nicolae Ciucă a convocat, joi, la nivelul Guvernului, task-force-ul pentru gestionarea situaţiei generate de agresiunea militară rusă din Ucraina.

Potrivit unui comunicat al Executivului, principalele responsabilităţi sunt legate de monitorizarea situaţiei şi coordonarea măsurilor la nivelul structurilor guvernamentale pentru asigurarea funcţionării tuturor serviciilor publice.

Din acest grup de lucru fac parte ministrul Apărării, Vasile Dîncu, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, ministrul de Interne, Lucian Bode, ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, ministrul Muncii, Marius Budăi, secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, şi şeful Cancelariei prim-ministrului, Mircea Abrudean.

__________________________________________________________________

ACTUALIZARE: Ministerul Apărării informează joi dimineaţa că, având în vedere situaţia de securitate din Ucraina, Armata României a activat punctele militare de comandă cu atribuţii în monitorizarea situaţiei şi coordonarea forţelor şi mijloacelor destinate situaţiilor concrete care pot apărea.

„Conducerea Ministerului Apărării Naţionale a luat toate măsurile necesare de reacţie, atât cele care revin în mod direct instituţiei, precum şi cele de sprijin pentru celelalte componente ale sistemului naţional de securitate, conform planurilor de cooperare interinstituţională, elaborate din timp”, se precizează într-un comunicat.

___________________________________________________________________

Conform Administrației Prezidențiale, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării are loc de la ora 11:00, la Palatul Cotroceni.

„Pe ordinea de zi a ședinței este inclusă tematica privind implicațiile asupra securității euroatlantice în contextul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei”, a precizat Cotroceniul.

La finalul ședinței CSAT, Klaus Iohannis va susține o declarație de presă.

Preşedintele Klaus Iohannis condamnă în cei mai fermi termeni agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

„Federația Rusă a dovedit încă o dată că nu este interesată de oferta de dialog constructiv și responsabil avansată de comunitatea europeană și euroatlantică, ci a urmărit constant și intenționat confruntarea și impunerea prin forță a pretențiilor sale, subsumate logicii desuete a așa-ziselor sfere de influență. (…) România, alături de întreaga comunitate internațională democratică, respinge hotărât un astfel de comportament iresponsabil care subminează fundamentul relațiilor internaționale și însăși ordinea actuală de drept internațional”, a arătat preşedintele în această dimineaţă.

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat joi în zori o operaţiune militară în Ucraina, pentru a-i „apăra pe separatiștii” din estul țării. Au fost raportate explozii în Odesa, Mariupol, Harkov, Nipru, Kramatorsk și la aeroportul din Kiev.

Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei a fost întâmpinată cu o puternică reacție a comunității internaționale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite