Unul dintre ultimii opozanţi marcanţi rămaşi în Rusia, Ilia Iașin, arestat la Moscova

Ilia Iașin opozant rus / Youtube
Ilia Iașin opozant rus / Youtube
28 iunie 2022, 12:11

‘Din informaţiile de care dispun, el este acuzat de nesupunere ordinelor poliţiei’, un delict pasibil cu 15 zile de închisoare, a indicat Prohorov pe Facebook, menţionând că nu i s-a permis să-şi vadă clientul.

Un tribunal din Moscova ar putea decide marţi soarta lui Iaşin: încarcerare, eliberare condiţionată, repunere în libertate sau arest la domiciliu.

Opozantul a fost arestat luni seara în timp ce se plimba într-un parc din Moscova, a indicat pe Telegram prietena sa, jurnalista Irina Babloian, care se afla împreună cu el în momentul reţinerii.

‘Ei spun că a insultat un poliţist şi a proferat injurii în timpul arestării. Ceea ce nu este adevărat’, asigură Babloian.

Iaşin este o personalitate proeminentă a opoziţiei ruse de mai mult timp, în special în cadrul mişcării anti-Kremlin din 2011-2012.

El este un apropiat al lui Aleksei Navalnîi, opozantul nr.1 al Kremlinului, care în prezent ispăşeşte o pedeapsă cu nouă ani de închisoare într-o serie de dosare denunţate ca fabricate politic, şi al lui Boris Nemţov, asasinat în 2015.

Ilia Iaşin, deputat municipal din partea opoziţiei într-un district din Moscova, a denunţat ofensiva militară rusă a Rusiei împotriva Ucrainei.

Represiunea oricărei mişcări anti-Kremlin şi a media independente în Rusia s-a amplificat de la declanşarea acestui atac de către Kremlin.

Autorităţile ruse s-au dotat în special cu un arsenal juridic pentru a permite aplicarea unor pedepse care merg până la 15 ani de închisoare împotriva celor care denunţă războiul împotriva Ucrainei, denumit oficial ‘operaţiune militară specială’.

Dar şi înainte, personalităţi critice la adresa Kremlinului şi media independente făceau obiectul unor hărţuiri administrative sau judiciare.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite