Unui turist român i s-a refuzat cazarea la un hotel din Olanda din cauza naționalității. „M-au etichetat ca fiind un infractor”. MAE s-a autosesizat

3 aprilie 2023, 19:16

Alexandru Hegyi şi-a rezervat online camera de hotel din orașul olandez Tilburg. Acum 5 zile, a publicat pe pagina sa de pe o rețea de socializare că la scurt timp după ce platforma i-a confirmat rezervarea, hotelul i-a anulat-o.

„Când am întrebat hotelul despre asta, mi-au spus că românii sunt implicați în activități ilegale, așa că m-au etichetat ca fiind un infractor doar pentru că am vrut să înnoptez acolo în timp ce îmi vizitam prietenii în oraș”, a publicat Alexandru Hegyi.

Comentariul este susținut și de un răspuns pe care l-a primit de la reprezentanții hotelului, în care este precizat faptul că ar fi fost amendați cu 25.000 de euro pentru că ar fi permis ca acolo să lucreze în secret româncele. Alexandru Hegyi a cerut ajutor din partea unui ONG olandez, care să îl reprezinte în această situaţie.

DAVE BEKKERING, reprezetant al RADAR: Am primit un mesaj în care îmi spuneau că au avut probleme cu prostituția ilegală în trecut, o rețea ce ar fi fost organizată de un român. Asta au spus. Și au primit o scrisoare din partea primăriei din Tilburg că ar trebui să se asigure că astfel de activităţi nu au loc la ei in hotel. Şi cumva au considerat că pot refuza orice turist român, ceea ce este absurd.  Pare să fie propria lor iniţiativă.

Într-un răspuns pentru TVR, primăria susține că nu a cerut niciodată să fie refuzați turiștii români.

Aceasta a fost o alegere a hotelului. Aceasta nu este cu siguranță politica municipalității din Tilburg. În trecut a existat prostituție ilegală în acest hotel. Municipalitatea a impus o penalitate pentru acest lucru: aceasta înseamnă că trebuie să plătească 5.000 de euro în cazul unei încălcări repetate.

Un român a reclamat un refuz similar într-o recenzie despre acelaşi hotel pe o reţea de socializare. „Acei rasiști mi-au anulat rezervarea din cauza naționalității mele. Au spus că nu pot accepta români? Ce fel de persoane sunteţi? Asta este scandalos, voi da în judecată și voi expune acest rasism, să vă fie rușine, dezgustător!”

Preşedintele CNCD consideră că autorităţile olandeze sunt cele care trebuie să rezolve acest caz. Iar Ministerul Afacerilor Externe anunță că s-a autosesizat. Misiunea diplomatică de la Haga nu a fost notificată oficial despre acest incident, dar Ambasada de la Haga este pregătită să acorde asistență consulară cetățeanului român, dacă situația o va impune, conform competențelor legale.

REACȚIA MINISTERULUI AFACERILOR EXTERNE

„MAE informează că Ambasada României la Haga a inițiat demersuri oficiale, în regim de urgență, pe lângă primăria din Tilburg și pe lângă unitatea de cazare care ar fi anulat rezervarea cetățeanului român, pentru a obține informații suplimentare și clarificări cu privire la acest incident.”

Prin telefon Csaba Asztalos: Este o formă de discriminare pe criteriu de cetăţenie. Orice cetăţean al Uniunii Europene are dreptul să beneficieze de servicii în condiţii de egalitate în orice stat membru al Uniunii Europene, autorităţile din Olanda au competenţă să gestioneze un astfel de caz de discriminare directă.

Am încercat să contactăm reprezentanții hotelului pentru clarificări, dar nu au răspuns la mesaje.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite