Unui militar grav rănit i-a fost recunoscută invaliditatea după 25 de ani. MApN nu recunoaşte că bărbatul a fost rănit în misiune

25 ianuarie 2017, 20:56

În urmă cu 25 de ani, Ştefan Nicolae Aprotosoaei, militar în termen la o unitate din judeţul Hunedoara, a primit ordin să participe la trageri de luptă cu artileria, în poligonul de pe muntele Găina. Era 8 aprilie 1992, mult după ce se întunecase, când a avut loc tragedia.

Lângă mine, la 8 metri, s-o tras cu piesa care-o explodat. […] Nu mi-am mai simţit mâna, piciorul, am picat jos” povesteşte bărbatul.

Cinci militari şi-au pierdut viaţa şi cinci au fost răniţi. Parchetul Militar a preluat ancheta. Procesul verbal şi fotografiile de la faţa locului  atestă că Ştefan Aprotosoaei a fost rănit grav şi transportat de urgenţă la cel mai apropiat spital. În foaia medicală scrie că a fost adus cu plăgi zdrobite şi fracturi deschise. A doua zi a ajuns la Spitalul Militar din Cluj.

După ce a fost externat din spital, comandantul unităţii de vânători de munte din Brad l-a angajat militar pe bază de contract.

(w500) Åžtefan Ni

După ce a împlinit 35 de ani, contractul cu armata nu a mai putut fi prelungit, pentru că aşa era legea. Între timp, a fost făcut subofiţer.

În tot acest timp, şi-a căutat dreptatea, dar cei responsabili au rămas surzi şi orbi. A făcut rapoarte peste rapoarte.

În urmă cu o lună a ajuns şi la Spitalul Militar din Bucureşti, unde medicii au stabilit că militarul are invaliditate de grad doi. Iar neurologi din Cluj au descoperit că are paralizie totală de nerv la mâna stângă şi deficienţă funcţională accentuată. Practic, Ştefan Aprotosoaei poate folosi o mână în proporţie de doar 20 la sută. În plus, a ramas cu sechele şi la picioare.

Suferinţa militarului nu s-a încheiat. A facut raport să rămână în armată, dar Direcţia Medicală a Ministerului Apărării a cerut să fie trecut în rezervă, deşi legea permite militarilor răniţi să rămână pe funcţii administrative.

Aceeaşi comisie a scris în raportul de expertiză că Ştefan Aprotosoaei ar fi fost rănit din cauza unui accident care nu a avut legătură cu serviciul militar! Motivul: „nu a putut stabili legătura de cauzalitate între afecţiunea prezentată şi accidentul produs în 9 aprilie 1992”!

MApN susţine că Ştefan Aprotosoaei nu poate beneficia de drepturile militarilor stabilite în legea din 2006 pentru că acum 25 de ani era militar în termen, şi nu angajat în armată. Doar că, la momentul accidentului, era în vigoare o altă lege, din 1965, şi o hotărâre a Consiliului de miniştri, valabilă pentru toate instituţiile statului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite