Universităţile vor putea să înscrie câţi studenţi vor, cu condiţia ca fiecare profesor să se ocupe de cel mult 35. Îngrijorări în sistem

Pragul de cel mult 35 de studenți per profesor a fost stabilit de senatorii din Comisia de învăţământ, care i-au trimis modificarea preşedintelui pentru promulgare. Unii experţi în educaţie cred că acest criteriu strict cantitativ va încuraja fabricile de diplome şi va afecta calitatea învăţământului de specialitate.

 

10 Iulie 2017, 20:21 |
Studenți cât încape
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

35 de studenţi la un profesor. Este capacitatea maximă de şcolarizare stabilită de senatori pentru universităţi. Pragul le-ar permite facultăţilor să înscrie mai mulţi studenţi decât îşi permit, susţin cei responsabili de calitatea învăţământului superior.

“Unele universităţi vor încerca să eludeze, să spunem, capacitatea stabilită pe baza unui calcul în urma unei evaluări externe, cum o face ARACIS-ul, şi să se prevaleze de acest raport 35 la 1 și să zică: domn'le, eu am 10 cadre didactice, pot să şcolesc 350 de studenţi în anul I. (…) Probabil vom ajunge la judecată, să vedem cine ne stabileşte capacitatea de şcolarizare”, a subliniat pentru Ştirile TVR prof. Iordan Petrescu, preşedintele Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior.

În prezent, capacitatea de şcolarizare e stabilită în funcţie de mai multe criterii, nu doar după numărul de profesori. Contează gradul de încărcare a sălilor de curs, dar şi existenţa altor facilităţi, precum bibliotecile sau sălile de recreere.

Alte voci spun că proiectul de lege încurajează fabricile de diplome.

"Ministerul Educației în fiecare an alocă un număr de diplome strict legat de capacitatea de școlarizare care face obiectul hotărârilor de guvern anuale. (...) În momentul acesta, dispărând limita superioară, înseamnă că orice universitate poate să solicite și trebuie să primească orice număr de diplome", a subliniat Sorin Cîmpeanu, rectorul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, București.

Propunerea a ajuns pe masa preşedintelui pentru promulgare.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 12°C
IASI 12°C 9°C
CLUJ 12°C 12°C
CONSTANTA 15°C 12°C
CRAIOVA 16°C 16°C
BRASOV 10°C 10°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI