Universitatea din Iași, prima instituție de acest fel din România

16 mai 2019, 10:50

La deschidere, universitatea avea patru facultăţi: Drept, Ştiinţe, Filozofie şi Teologie, iar ulterior, în 1879, s-a înfiinţat Facultatea de Medicină, care a rămas aici și în prezent. Celelalte facultăți și-au mutat sediul în noua clădire a Universității din Copou.

Din 1912, au început lucrările la actualul sediu al Universității de Medicină. Zidurile străvechi ale Palatului au fost demolate și în prezent aici se află doar poarta de intrare în Palat, numită „Ușa nădejdii”.

Universitatea poartă numele lui Grigore T. Popa, om de știință cu renume internațional în domeniul neuroendocrin.

Clădirea găzduiește 4 facultăți și 4 colegii universitare: Facultatea de Medicină, Facultatea de Medicină Dentară, Facultatea de Farmacie și Facultatea de Bioinginerie Medicală.

Aceasta din urmă este unică în țară. În cadrul Universității își desfășoară activitatea peste 800 de cadre didactice care pregătesc serii a câte 9000 de studenți pentru 7 specialități diferite.

În acest sens, instituția dispune și de o Bibliotecă Centrală Medicală, cu peste 470.000 volume, cu acces la informații on-line, săli de lectură și 28 laboratoare.

Universitatea din Iași este singura universitate din învățământul medical românesc cotată în topul celor mai bune universități din lume, top realizat în 2017-2018 de revista britanică Times Higher Education.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite