Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj plantează și vinde arbuști fructiferi. Josta, un hibrid între coacăz negru şi agriş, varietate în premieră

Fructe de Josta
Fructe de Josta
11 februarie 2021, 12:06

„Sera din campus a Disciplinei de Floricultură şi Arboricultură din cadrul Facultăţii de Horticultură (USAMV Cluj-Napoca) propune în această primăvară, în premieră, o varietate bogată de arbuşti fructiferi, între care se numără coacăz negru, alb şi roşu, Josta, un hibrid între coacăz negru şi agriş, precum şi mur fără spini sau agriş alb şi roşu”, se arată într-un comunicat al universității.

Arbustul Josta (Ribes x nidigrolaria) este adus pentru prima data în patrimonial serelor USAMV. Sub formă de tufă, cu înălţimea între 1,5-2,5 metri şi până la 1,2 metri diametru, Josta are fructe de culoare violet închis, dulci-acrişoare, cu aromă mult mai plăcută decât a coacăzei negre.

„Josta este hibridul dintre coacăz negru şi agriş, obţinut în Germania în anul 1926, într-o formă primară. Apoi, după al Doilea Război Mondial, din 1946, a fost îmbunătăţit timp de 13 ani. Forma finală, aşa cum o ştim acum, a fost disponibilă publicului din anul 1977”, a explicat dr. ing. Gelu Moldovan, cel care se ocupă cu sera floricolă din campusul USAMV.

Josta este foarte rezistent la boli şi la ger.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite