Universitățile din Marea Britanie, accesibile românilor. Vor fi păstrate aceleași condiții, cel puțin un an după Brexit

Vești bune pentru tinerii români care vor să studieze la universitățile din Marea Britanie. Guvernul britanic a decis că păstrează aceleași condiții de creditare și taxe de școlarizare pentru studenții europeni, cel puțin un an după Brexit. Peste 8.000 de români studiază în UK, iar alți 2.000 au aplicat pentru universitățile britanice. În Anglia, un an universitar ajunge la 9.000 de lire sterline, iar împrumutul garantat de guvernul britanic acoperă integral suma.

03 Iulie 2018, 19:00 (actualizat 04 Iulie 2018, 10:05) |
Universitățile din UK, accesibile studenților români
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

MATEI ANGELESCU, absolvent al Colegiului Naţional "Gheorghe Lazăr": "O să merg în Anglia mai departe, pe relații internaționale. Nu sunt foarte atras de sistemul de învățământ românesc și de aia prefer să merg în străinătate, unde se pune accent pe practică, și nu numai pe teorie".

După bacalaureat, Matei este hotărât să-și continue studiile în Marea Britanie, indiferent de taxele și condițiile de școlarizare, care s-ar putea schimba după Brexit. Recent, însă, guvernul britanic a anunțat că studenții din Uniunea Europeană vor beneficia de condițiile de acum cel puțin până în 2020.

SONIA CONSTANTIN, BRITISH COUNCIL: "Interesul a rămas crescut pentru Marea Britanie. În acest moment, sunt peste 8.000 de români care studiază în Marea Britanie. Doar la nivel de licență sunt 6.000".

În Anglia, un an universitar costă între 8.000 și 9000 de lire sterline. Dar există şi împrumuturi garantate de guvernul britanic care acoperă integral taxele de școlarizare. Tinerii rambursează banii abia după ce se angajează, dar nu mai mult de 9% din ce depășește 25.000 de lire pe an, în Marea Britanie. Sau ce depășește 10.000 de lire sterline anual, dacă își găsesc o slujbă în România.

Ana Maria Papp, consultant educațional: "Studenţii europeni care doresc să beneficieze de un împrumut pentru taxa de şcolarizare de la universităţile din Marea Britanie trebuie să îndeplinească următoarele criterii, cum ar fi: să fi locuit în ultimii trei ani pe teritoriul Uniunii Europene şi, de asemenea, să nu mai fi beneficiat de educaţie universitară".

Universitățile britanice conduc detaşat în preferințele studenților români. Cei mai mulți studenți aleg cursurile universităților Imperial College London, University of Cambridge și King's College London.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 13°C
IASI 12°C 9°C
CLUJ 8°C 5°C
CONSTANTA 13°C 13°C
CRAIOVA 10°C 11°C
BRASOV 7°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI