Uniunea Scriitorilor, fără Premiul Nobel. Herta Müller a fost suspendată, pentru că nu și-a plătit cotizația

În plină campanie electorală pentru conducerea Uniunii Scriitorilor, un scandal legat de calitatea de membru al Uniunii a scriitoarei Herta Müller, laureată cu premiul Nobel în 2009, agită opinia publică. Și-i face pe unii să se întrebe cât de bine își tratează românii valorile. Herta Müller a fost suspendată din Uniune pentru neplata cotizaţiei și nu-și mai poate exercita anumite drepturi. Iar scriitoarea spune că nici n-a știut că era membră.

19 Aprilie 2018, 21:53 (actualizat 19 Aprilie 2018, 22:21) |
Uniunea Scriitorilor, fără premiul Nobel
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Herta Müller a declarat pentru presa germană că nu știa că e membră a Uniunii Scriitorilor din România și, prin urmare, nici că are de plătit o cotizație anuală, în valoare de 150 de lei. Ea spune că a făcut o cerere de primire în Uniune în anii 80, condiționată de intrarea autorului german William Totok, cerere care n-a fost acceptată.

Herta Müller: "De atunci nu am mai avut niciun contact cu organizația. Nici nu mi-am mai exprimat vreodată dorința să devin membru al Uniunii. Cum poate fi numit acest teatru absurd? Înregimentare cu forța, ca pe vremuri?"

Imediat au apărut critici legate de faptul că Uniunea Scriitorilor n-ar trata cu suficientă atenție un autor premiat ca Herta Müller. Nicolae Manolescu, șeful Uniunii, spune că e o chestiune strict procedurală.

Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor (sursa Ziare.Com): "În această situație se găsesc mai mulți, și Eugen Simion, și Nicolae Breban, scriitori nițeluș mai importanți decât ea, chiar dacă ea a luat Premiul Nobel. Dar asta nu are nicio legătură cu Nobelul. Nobelul nu are nicio legătură cu această cotizație", a explicat Nicolae Manolescu.

Mircea Vasilescu, publicist, profesor universitar: "Am văzut că sunt unii care ar fi vrut ca ea să aibă un statut privilegiat. Nu l-a avut, nu-l are. Dacă avem instituții și reguli, le aplicăm pentru toată lumea".

Scandalul Herta Müller poate fi speculat în contextul campaniei electorole pentru președinția Uniunii Scriitorilor. Nicolae Manolescu candidează pentru al-4-lea mandat, iar cel mai vocal contracandidat al său este prozatorul Dan Lungu. Dincolo de aceste alegeri, se poate însă discuta despre cum ar putea Uniunea să valorifice un contact mai strâns cu scriitorii români premiați, faimoși peste hotare.

Mircea Vasilescu, publicist, profesor universitar: "Când un autor ia Premiul Nobel, inevitabil devine tot mai greu abordabil. Toată lumea-l vrea, toată lumea-l caută... Nici ea, se pare, nu e o persoană foarte comodă. Asta se vede și din atitudinile ei publice, s-a văzut de-a lungul timpului. Nu-i ușor de gestionat o asemenea relație, dar asta e altă discuție: ce s-ar fi putut face și nu s-a făcut".

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CULTURĂ
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 10°C
IASI 6°C 7°C
CLUJ 2°C 5°C
CONSTANTA 7°C 9°C
CRAIOVA 5°C 10°C
BRASOV 3°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI