Uniunea Europeană va impune sancțiuni Rusiei „când va veni momentul, dar sperăm să nu vină”. Aurescu: Pachetul de sancțiuni are un important efect de descurajare

21 februarie 2022, 18:51

Președintele american Joe Biden a fost de acord, în principiu, să se întâlnească cu omologul rus Vladimir Putin, așa cum a propus liderul francez Emmanuel Macron. Kremlinul a anunțat că este prematur să se organizeze un summit Biden-Putin. Va fi însă o întâlnire SUA-RUSIA la nivelul miniștrilor de externe, la Geneva.

Antony Blinken și Serghei Lavrov se vor întîlni joi, la Geneva. Ultima convorbire telefonică între cei doi miniștri de externe a avut loc săptămâna trecută, fără a se înregistra un progres în privința solicitărilor avansate de Moscova privind garanțiile de securitate. Între timp, a apărut și documentul scris în acest sens, în care se reiau cererile legate de încetarea extinderii NATO și retragerea trupelor Alianţei din statele care au aderat după 1997.

Franța a declarat că președinții Joe Biden și Vladimir Putin au convenit, în principiu, asupra unui summit pe tema crizei din Ucraina. Casa Albă a confirmat această posibilitate, condiția fiind să nu aibă loc o invazie rusă în Ucraina. Kremlinul este mai rezervat. A vorbi despre planuri concrete de organizare de summituri este prematur, a spus purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov.

La Bruxelles, miniștrii de externe au încercat să se pună de acord pe tema sancțiunilor la adresa Rusiei. Lituania a cerut ca acestea să fie adoptate imediat. Austria nu crede că este cazul unor sancțiuni în avans. Ca atare, șeful diplomației europene anunță că va convoca o reuniune extraordinară a Uniunii când va veni momentul.

Josep Borrell, șeful diplomaţiei europene: „Când va veni timpul voi convoca o reuniune extraordinară deoarece sancțiunile țin de Consiliu. Vreau să repet pentru că este important să știm cine ce decizie ia în ce instituție, iar Consiliul este cel care ia decizia la propunerea mea. Suntem gata când va fi momentul, dar sper ca acest moment să nu vină.”

Ministrul român de externe consideră că un summit Biden-Putin ar putea aduce ceva speranță.

Bogdan Aurescu: „Cred că este important ca astăzi să discutăm despre finalizarea pachetului de sancțiuni pregătit de UE. De asemenea, este foarte important să începem să comunicăm cu privire la conținutul acestui pachet, întrucât el are un important efect de descurajare și trebuie să folosim acest efect.”

Ministrul ucrainean al apărării a negat orice semne de retragere a trupelor ruse din apropierea Ucrainei, estimând că ar fi vorba despre 150.000 de militari ruși.

Kievul avertizează că noi atacuri cibernetice ar putea viza bănci, agenţii de stat şi sectorul apărării.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite