Uniunea Europeană va impune noi sancţiuni Belarusului în contextul menţinerii presiunii asupra Rusiei

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen
10 ianuarie 2023, 15:47

”Vom menţine presiunea asupra Kremlinului atât timp cât va fi necesar, cu un regim de sancţiuni aspru. Vom extinde aceste sancţiuni la cei care susţin militar războiul Rusiei, precum Belarusul şi Iranul”, a spus Von der Leyen într-o conferinţă de presă.

”Şi vom veni cu noi sancţiuni împotriva Belarusului ca răspuns la rolul său în acest război rus în Ucraina”, a adăugat şefa executivului UE.

Belarus a dat asigurări că nu doreşte să se implice direct în război, dar această ţară a permis staţionarea soldaţilor ruşi pe teritoriul său, de care Rusia s-a servit ca de o platformă logistică pentru a invada Ucraina la sfârşitul lunii februarie a anului trecut.

Minskul şi Moscova au anunţat în octombrie o forţă militară comună, iar armata ucraineană a exprimat temeri în legătură cu ”ameninţarea crescândă” a unei noi ofensive ruseşti dinspre Belarus, vecinul său din nord. Potrivit Ministerului Apărării de la Minsk, ”până la 9.000 de soldaţi ruşi” şi circa 170 de tancuri staţionau în Belarus.

Rusia a lansat în 24 februarie 2022 o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei. Moscova susţine că desfăşoară o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a populaţiei rusofone din Ucraina.

Postul TV al Ministerului belarus al Apărării a declarat duminică că Rusia și-au extins antrenamentele militare comune în Belarus.

Vineri, liderul belarus, Alexander Lukașenko, a vizitat o bază militară în care sunt staționate trupe rusești și a discutat despre exercițiile militare comune. La sfârșitul lunii decembrie, Vladimir Putin a făcut o vizită la Minsk.

A fost prima vizită a lui Putin în Belarus din 2019 și a stârnit temeri că acesta face presiuni pentru ajutor militar în războiul din Ucraina.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite