Uniunea Europeană se pregătește să relaxeze normele privind capitalul băncilor

Banca Centrală Europeană
Banca Centrală Europeană
7 noiembrie 2022, 19:09

Cea mai recentă propunere privind implementarea standardelor Basel III include mai multe modificări faţă de o versiune anterioară a Executivului comunitar şi ar putea fi aprobată marţi, la reuniunea de la Bruxelles a miniştrilor de Finanţe din statele membre, susţin sursele din apropierea acestui dosar.

După criza financiară globală din 2008, organismele globale de reglementare au convenit, în cadrul Comitetului de la Basel pentru supraveghere bancară (BCBS), asupra unui nou standard internaţional de consolidare a băncilor, cunoscut sub numele de Basel III. Acest acord a fost finalizat în 2017.

Cu toate acestea, Europa, regiune unde companiile se bazează mai mult pe bănci pentru finanţare decât pe pieţele de obligaţiuni sau acţiuni, este reticentă să implementeze în totalitate standardele Basel III.

Cel mai recent plan al UE menţionează faptul că este de „cea mai mare importanţă” ca standardele Basel III să fie implementate, dar în acelaşi timp subliniază că este nevoie să fie evitată „o creştere semnificativă a cerinţelor generale de capital” pentru sistemul bancar din Europa şi, de asemenea, să fie luate în calcul „specificităţile economiei UE”.

Săptămâna trecută, mai mulţi oficiali de la Banca Centrală Europeană şi de la Autoritatea Bancară Europeană s-au declarat foarte îngrijoraţi că în procesul legislativ pentru implementarea Basel III în UE au apărut presiuni pentru abaterea de la standardele convenite iniţial, în 2017. Potrivit acestora, propunerea de anul trecut a Comisiei Europene includea deja unele abateri de la standardele originale.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite