Uniunea Europeană oferă opt milioane de euro Republicii Moldova pentru susţinerea şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii

Bani pentru IMM-uri
Bani pentru IMM-uri
24 mai 2023, 20:37

Banii sunt oferiţi pentru susţinerea implementării a şapte programe de stat administrate de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului – ODA.

Peste 300 de întreprinderi vor beneficia de sprijin în dezvoltarea afacerii, iar prioritate vor avea antreprenorii din mediul rural.

DUMITRU ALAIBA ministrul Dezvoltării Economice şi Digitalizării: „Această finanțare va contribui la îmbunătățirea climatului investițional, integrarea mai ușoară a oamenilor în piața muncii și crearea unui mediu de afaceri favorabil pentru întreprinderile mici și mijlocii. Proiectul se va axa pe localitățile rurale, acolo unde avem un potențial de creștere foarte mare. Oferim oportunități egale și pentru zonele rurale ale Republicii Moldova”.

EXCELENȚA SA, JANIS MAZEIKS Ambasadorul UE în Republica Moldova: „În R. Moldova vom susține aproximativ 50 de mii de antreprenori, ceea ce este aproape numărul total de antreprenori din țară. Suntem încrezători că acest nou pachet financiar al UE va avea un impact foarte mare asupra sectorului IMM-urilor în următorii trei ani, pentru că este completat de alte inițiative bilaterale care pun accentul pe transformarea Verde și Digital.”

Potrivit directorului ODA, antreprenorii vor beneficia şi de servicii de consultanţă iar aplicarea la programe va fi doar în regim online.

DUMITRU PÎNTEA director, ODA: „La modul practic resursele financiare vor fi dedicate programelor debutanților. Strat pentru tineri, programe de susţinere a antreprenoriatului feminin sau PARE 1+2. Evaluarea dosarelor se va fi realizată de ODA conform procedurilor existente, iar deciziile vor fi luate Comitetul de Finanţare şi Risc.”

Proiectul „UE pentru IMM-uri” va fi implementat în perioada 2023-2026, iar scopul principal este dezvoltarea mediului de afaceri din Republica Moldova, în special în zonele rurale. O parte din bani vor fi alocaţi și pentru dezvoltarea unui nou program dedicat turismului rural.

Proiectul urmează să fie aprobat de Guvern.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite