Uniunea Europeană mai face un pas în demersurile sale de a scăpa de dependența de hidrocarburile rusești. Blocul comunitar intenționează să plafoneze prețul produselor petroliere din Rusia la trei luni de la restricțiile impuse țițeiului rusesc, în paralel cu intensificarea eforturilor de a transforma economia europeană în una cu emisii zero, în cel mai scurt timp posibil.
Prin impunerea unui prag de 100 de dolari pe barilul de produse petroliere finite de calitate superioară, Federația Rusă primește o nouă lovitură, după ce Uniunea Europeană a făcut o mișcare similară la sfârșitul anului trecut în ceea ce privește țițeiul neprocesat.
Un acord politic urmează să fie obținut de la statele membre până pe data de 5 februarie. În același timp, încurajați de ritmul decuplării de resursele din Federația Rusă, specialiștii Comisiei Europene plusează în privință implementării măsurilor menite să reducă la zero emisiile de carbon.
Planul Comisiei Europene se bazează pe patru direcții, de la concept și până la finanțarea necesară realizării sale. Vor fi folosite atât fonduri din Programul repower EU, dar și ajutoare de stat pentru reconversia industriilor poluante.
Propunerile Comisiei urmează să intre în circuitul politic de negociere, urmând că acestea să fie adoptate cel mai probabil la Consiliul european de primăvară de la sfârșitul lunii martie.