Uniunea Europeană și SUA cer Moscovei explicații în cazul Navavalnîi

3 septembrie 2020, 12:37

Aleksei Navalnîi este victima unei crime! A tranșat cancelarul Angela Merkel, înainte ca Berlinul să contacteze partenerii europeni și aliații din NATO pentru a discuta un răspuns comun adecvat la acest „atac la adresa drepturilor și valorilor fundamentale”, cum l-a numit Merkel.

Întrebări foarte serioase apar acum, la care numai guvernul rus poate să răspundă. Soarta lui Aleksei Navalnîi a captat atenţia întregii lumi. Lumea aşteaptă răspunsuri.

Explicații de la guvernul rus cere și Londra, mai ales că folosirea Noviciok-ului amintește de episodul Serghei Skripal – fostul agent rus care trăia la britanici și a fost otavit cu aceeași substanță, el și fiica sa. O afacere care, în 2018, a provocat expulzări reciproce de diplomaţi între Rusia și occidentali, fără precedent de la sfârşitul Războiului rece.

Declarații de condamnare vin din multe alte țări europene, dar și de la Casa Albă.

România, prin vocea ministrului de Externe Bogdan Aurescu, vorbește și ea de necesitatea unei anchete minuţioase şi imparţiale în acest caz.

Moscova respinge însă în continuare varianta otrăvirii premeditate și spune deocamdată că nu a fost notificată oficial despre concluziile medicilor germani.

Lui Navalnîi i s-a făcut rău cu două săptămâni în urmă, în timp ce era la bordul unui avion pe o cursa internă în Rusia. Suspiciunile erau că i-a fost pusă otravă într-un ceai pe care l-a băut pe aeroport. Aflat în comă, el a fost transferat într-un spital din Berlin.

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite