Uniunea Europeană și NATO au anunțat lansarea unei noi forțe militare de protecție

11 ianuarie 2023, 20:46

Jens Stoltenberg a devenit primul secretar general al NATO care a participat la reuniunea Colegiului Comisarilor din cele 27 de state care compun Uniunea Europeană. Cu această ocazie, oficialul Alianței Nord Atlantice a subliniat cât de importantă a devenit securitatea europeană, în contextul invadării Ucrainei de către Rusia și al amenințărilor Kremlinului asupra structurii energetice a Uniunii Europene.

Jens Stoltenberg: „Parteneriatul nostru, parteneriatul dintre Uniunea Europeană şi NATO, este mai important ca niciodată, pentru că invazia brutală a Ucrainei de către Rusia a schimbat fundamental securitatea noastră.”

La rândul său, președinta Comisiei Europene a spus că forța comună va veni, în primă fază, cu propuneri legate de siguranța infrastructurii de transport, energetice și digitale.

Ursula von der Leyen: „O apărare europeană mai puternică va face NATO mai puternică. De la începutul războiului Rusiei, statele membre au început să îşi mărească cheltuielile militare. Aceasta este foarte bine. Dar nu trebuie doar să cheltuim mai mult, de asemenea trebuie să cheltuim mai bine.”

De asemenea, Jens Stoltenberg a precizat că obiectivul forței comune NATO-Uniunea Europeană va fi de a reacționa pentru a răspunde unor potențiale atacuri asupra punctelor vulnerabile ale Europei.

CITIȚI ȘI:

Stoltenberg: Parteneriatul NATO-UE este mai important ca niciodată. Trebuie să facem și mai mult și mai repede pentru Ucraina. Ursula von der Leyen: Lansăm o forță specială pe zona de reziliență a infrastructurii critice

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite