CORESPONDENȚĂ DE LA BRUXELLES

Uniunea Europeană își închide granițele externe timp de 30 de zile. Consiliul European de primăvară a fost anulat și va fi înlocuit cu o videoconferință

Din cauza pericolului răspândirii infecției cu coronavirus, liderii europeni au decis, într-o videoconferință tensionată, că cetățenii din afara spațiului comunitar nu vor mai fi primiți în Uniunea Europeană.

18 Martie 2020, 10:38 (actualizat 18 Martie 2020, 11:15) Știrile TVR |

Liderii europeni au discutat mai bine de trei ore care este cea mai bună manieră de a încetini răspândirea infecției cu coronavirus și au ajuns la concluzia că închiderea granițelor externe se impune și va fi pusă în aplicare fără întârziere.

În aceste condiții, niciun cetățean din țările terțe nu va mai fi primit pe teritoriul Uniunii Europene în luna următoare. Președinta Comisiei Europene a cerut șefilor de state și guverne să găsească urgent o soluție blocajelor interne cauzate de unele țări precum Ungaria, care și-au închis în mod unilateral granițele.

URSULA VON DER LEYEN, preşedintele Comisiei Europene:  "O problemă importantă a fost situaţia graniţelor interne şi a blocajelor apărute.  E absolut crucial să deblocăm situaţia.  Ştim că prea mulţi oameni sunt blocaţi în interiorul Uniunii Europene şi nu pot ajunge acasă.  Trebuie să fie ajutaţi să ajungă acasă şi avem o mulţime de blocaje rutiere de camioane care transportă mărfuri.  Avem nevoie de aceste mărfuri pentru funcţionarea pieţei interne."

Președintele Consiliului,  Charles Michel,  a declarat că, pentru relocarea cetățenilor rămași blocați la diverse granițe va fi folosit Mecanismul European de Protecție Civilă.

Săptămâna viitoare ar fi trebuit să aibă loc la Bruxelles Consiliul European de primăvară. Acesta a fost însă anulat și va fi înlocuit cu o nouă videoconferință, în care șefii de state și guverne vor analiza situația din acel moment.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 2°C 2°C
CLUJ 3°C 2°C
CONSTANTA 9°C 4°C
CRAIOVA 2°C 2°C
BRASOV 2°C 0°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI