Uniunea Europeană face un prim pas în reglementarea locului pe care roboţii îl vor ocupa în societate

13 ianuarie 2017, 16:06

Primul care a imaginat o lege a roboţilor a fost scriitorul SF Isaac Asimov, în 1942.

Cum se întâmplă adesea cu ideile din literatura de anticipaţie, legea în cauză devine astăzi realitate.

Deputaţii europeni consideră că, în faţa asaltului fără precedent al aplicaţiilor care implică roboţi, e necesar ca oamenii să se protejeze din timp faţă de neplăcerile care ar putea decurge din folosirea acestora.

Raportorul Mady Delvaux atrage atenţia asupra liniei de demarcaţie dintre om şi maşină.

Mady Delvaux, deputat european, raportor: „Un robot nu este un om şi nu va fi niciodată. Un robot poate arăta empatie, dar nu va simţi niciodată empatie, asta trebuie să spunem oamenilor. Iar în aceast raport arătăm că nu trebuie să existe această confuzie între roboţi si oameni. Prin urmare, propunem o cartă, pentru designeri, producători, pentru comitetele etice, care trebuie să aibă grijă ca oamenii să nu devină dependenţi emoţional de roboţi”.

Proiectul de lege propus de Comisia juridică a Parlamentului European prevede obligativitatea ca producătorii de roboţi să îşi doteze creaţiile cu un buton de alertă, care să întrerupă maşina în caz de pericol.

De asemenea, proiectul legislativ stabileşte norme pentru identificarea responsabililor în cazul unor accidente produse de roboţi.

Pentru a deveni lege, propunerea trebuie votată în plenul Parlamentului European şi apoi transpusă în directivă de Comisia Europeană.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite