Uniunea Europeană: Coronavirusul ar putea duce la o creștere a numărului cererilor de azil

COVID-19 ar putea duce la creșterea numărului de cereri de azil
COVID-19 ar putea duce la creșterea numărului de cereri de azil
12 mai 2020, 12:27

La finalul lunii aprilie, EASO a raportat o scădere cu 43% a numărului cererilor de azil înregistrate în martie în cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, în Norvegia şi în Elveţia, din cauza restricţiilor şi a măsurilor de închidere a frontierelor pentru a limita răspândirea COVID-19.

Într-un raport, EASO subliniază totuşi că vulnerabilitatea ţărilor sărace, de unde provin majoritatea solicitanţilor de azil în Europa, riscurile foametei, insecurităţii şi reluării activităţilor grupării jihadiste SI ”ar putea afecta migraţia către Europa şi conduce la o creştere a cererilor de azil pe termen scurt”.

EASO avertizează că, deşi până în prezent pandemia ”este concentrată în ţările dezvoltate”, există un risc ”mediu spre ridicat ca epidemia să se instaleze în ţările de origine şi de tranzit” ale solicitanţilor de azil.

Pe baza datelor Centrului comun de cercetare (serviciul ştiinţific al Comisiei Europene), EASO subliniază lipsa mijloacelor acestor ţări de a face faţă pandemiei, fiind menţionate Afganistan, Bangladesh, Republica Democrată Congo, Eritreea, Somalia şi Siria.

De asemenea, EASO arată că retragerea trupelor coaliţiei internaţionale antijihadiste în contextul pandemiei a lăsat ”un vid” pe care jihadiştii ”încearcă să-l exploateze”.

”Chiar dacă SI şi-a pierdut liderul (Abu Bakr al-Baghdadi) într-un raid american în octombrie 2019 (în Siria) şi a pierdut mult teritoriu, gruparea are acum mai multă libertate pentru a opera”, notează EASO.

 

 

sursa

agerpres.ro

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite