Uniunea Europeană: Coronavirusul ar putea duce la o creștere a numărului cererilor de azil

Riscurile propagării coronavirusului în ţările sărace şi ale revitalizării grupării jihadiste Stat Islamic (SI) ar putea antrena o creştere a numărului cererilor de azil ''pe termen mediu'' către Uniunea Europeană, a estimat marţi Biroul European de Sprijin pentru Azil (EASO), relatează AFP.

12 Mai 2020, 12:27 (actualizat 12 Mai 2020, 12:38) |
COVID-19 ar putea duce la creșterea numărului de cereri de azil

La finalul lunii aprilie, EASO a raportat o scădere cu 43% a numărului cererilor de azil înregistrate în martie în cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, în Norvegia şi în Elveţia, din cauza restricţiilor şi a măsurilor de închidere a frontierelor pentru a limita răspândirea COVID-19.

Într-un raport, EASO subliniază totuşi că vulnerabilitatea ţărilor sărace, de unde provin majoritatea solicitanţilor de azil în Europa, riscurile foametei, insecurităţii şi reluării activităţilor grupării jihadiste SI ''ar putea afecta migraţia către Europa şi conduce la o creştere a cererilor de azil pe termen scurt''.

EASO avertizează că, deşi până în prezent pandemia ''este concentrată în ţările dezvoltate'', există un risc ''mediu spre ridicat ca epidemia să se instaleze în ţările de origine şi de tranzit'' ale solicitanţilor de azil.

Pe baza datelor Centrului comun de cercetare (serviciul ştiinţific al Comisiei Europene), EASO subliniază lipsa mijloacelor acestor ţări de a face faţă pandemiei, fiind menţionate Afganistan, Bangladesh, Republica Democrată Congo, Eritreea, Somalia şi Siria.

De asemenea, EASO arată că retragerea trupelor coaliţiei internaţionale antijihadiste în contextul pandemiei a lăsat ''un vid'' pe care jihadiştii ''încearcă să-l exploateze''.

''Chiar dacă SI şi-a pierdut liderul (Abu Bakr al-Baghdadi) într-un raid american în octombrie 2019 (în Siria) şi a pierdut mult teritoriu, gruparea are acum mai multă libertate pentru a opera'', notează EASO.

 

 

sursa

agerpres.ro

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 21°C
IASI 18°C 20°C
CLUJ 18°C 20°C
CONSTANTA 14°C 13°C
CRAIOVA 19°C 19°C
BRASOV 18°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI