Uniunea Europeană are un plan în trei piloni pentru a da Ucrainei armament. 15 companii din 11 ţări, între care şi România, au fost identificate ca având capacitatea de producţie

12 aprilie 2023, 17:50

Uniunea Europeană are un plan în 3 piloni pentru a da Ucrainei armament. Un miliard de euro va merge către fabricile care au deja armament pe stoc, un alt miliard va ajunge pentru ca uzinele de muniţie să îşi refacă stocurile. Al treilea pilon reprezintă modul în care poate fi crescută capacitatea fabricilor europene deja existente. Acesta este unul dintre motivele pentru care comisarul european pentru piaţă internă a venit în România.

”În următoarele săptămâni voi prezenta preşedintelui Comisiei un document pentru a creşte capacitatea noastră de a colabora şi pentru a evita orice blocaj, pentru a fi capabili să oferim granturi unde vom vedea proiecte promiţătoare ce vor fi capabile să crească rapid producţia. Viteza e importantă, de asta nu vrem să plecăm de la zero, ci de la locuri în care avem entiţăţi cu experienţă şi capacitate de producţie”, a spus Thierry Breton, comisarul european pentru Piaţă Internă.

Theiry Breton a viziat Fabricile Romarm din Plopeni și Dragomireşti. 15 companii ar putea livra armament Ucrainei, iar România este una dintre cele 11 ţări care are astfel de fabrici.

”Muniţie de 152, 155, 120, 125 de mm. Din vizita mea mă întorc cu sentimentul că acestea vor putea fi produse în România”, a adăugat Thierry Breton.

Pentru România asta înseamnă că va putea investi în fabricile de armament.

”Suntem pregătiți să investim și suntem pregătiți inclusiv cu documentațiile tehnice, inclusiv pentru muniție mare, dar și pentru pulberi, avem deja făcute analizele, există posibilitatea ca o parte dintre acestea să fie finanțate de parteneriate cu companii private, fie prin fonduri europene alocate pentru creșterea capacității de producție”, a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei.

Faptul că țara noastră a alocat 2,5 % din PIB către industria de apărare este un exemplu pentru mulţi, consideră comisarul european, precizând că vom putea juca un rol şi mai important în industria de apărare.

”Este un angajament al UE în a ne întări capacitățile de apărare, în a relansa industria de apărare în contextul conflictului din Ucraina”, a declarat premierul Nicoale Ciucă.

Despre investiţiile în înzestrarea armatei se discută din ce în ce mai des în utimul an. Dar contractul pentru cele 4 corvete, în valoare de 1,2 miliarde de euro, nu este nici astăzi semnat.

”Vom urma procedura legală. Este vorba despre un contract în negociere. Nu aș putea să vă spun eu mai multe”, a spus gen. Daniel Petrescu, Şeful Statului Major al Apărării.

Între timp, Ministerul Apărării a cerut aprobarea Parlamentului şi pentru achiziţia de submarine.


Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite