Uniunea Europeană ar trebui să împartă vaccinurile cu vecinii săi, susțin 13 state membre, între care și România

Uniunea Europeană ar trebui să trimită vaccinuri împotriva COVID-19 în statele balcanice vecine şi să facă mai mult pentru combaterea coronavirusului în ţările din Parteneriatul Estic, afirmă într-o scrisoare comună, expediată miercuri Comisiei Europene, miniştrii de Externe din 13 state membre, relatează Reuters şi AFP, preluate de Agerpres.

06 Ianuarie 2021, 18:13 (actualizat 06 Ianuarie 2021, 18:22) Știrile TVR |
Vaccin împotriva COVID-19 / FOTO: Autor: SORIN BLADA / AGERPRES FOTO Credit: AGERPRES FOTO, foto.agerpres.ro

Bulgaria, Croaţia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Suedia susţin că UE nu va fi în siguranţă din punct de vedere sanitar până când ţările de la frontierele lor nu-şi vor putea reveni și ele din pandemie.

"Sprijinim cu tărie eforturile şi iniţiativele statelor membre şi ale Comisiei Europeni de a împărţi vaccinurile din contractele alocate cu cei mai apropiaţi vecini ai UE, precum ţările din Balcanii de Vest", au precizat miniştrii în scrisoarea făcută publică.

Ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, a declarat separat că "este datoria noastră să întindem o mână de ajutor partenerilor UE din Est, Balcanii de Vest şi alte regiuni".

Statele UE au lansat campanii pe vaccinare în masă pe 27 decembrie, dar ţările din Balcani, mai sărace decât statele UE, nu şi-au putut negocia acelaşi acces la vaccinurile anti-COVID cu fabricanţii de medicamente. Alte guverne ale unor state vecine nu au un calendar clar pentru campanii de inoculare naţionale.

Comisia Europeană susţine că a primit scrisoarea şi că va răspunde guvernelor care i-au trimis-o, afirmând în briefingul cotidian de presă că în prezent caută căi de a ajuta ţările din Balcani şi alte state vecine, inclusiv Georgia şi Ucraina.

Cele 6 state balcanice, Albania, Bosnia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru şi Serbia, sunt considerate viitoare membre UE, notează Reuters. Ca în mare parte a continentului, numărul cazurilor de infectare cu COVID-19 a crescut spectaculos în Balcanii de Vest din octombrie, spitalele fiind copleşite de numărul de pacienţi.

UE oferă deja sprijin în materie de vaccinare statelor din Balcani care nu fac parte din UE şi a adoptat în decembrie o anvelopă de 70 de milioane de euro pentru a ajuta la acoperirea costului vaccinării.

Scrisoarea trimisă miercuri face apel la Bruxelles să ofere un ajutor similar ţărilor care participă la Parteneriatul Estic - Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.

"Noi credem că UE trebuie să meargă dincolo de iniţiativele actuale şi să acorde o atenţie şi o susţinere similare celorlalţi vecini ai UE - ţările Parteneriatului Estic al UE", precizează în scrisoare şefii diplomaţiilor din cele 13 ţări.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 20°C 21°C
IASI 18°C 19°C
CLUJ 12°C 17°C
CONSTANTA 19°C 19°C
CRAIOVA 19°C 19°C
BRASOV 12°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI