CORESPONDENȚĂ DE LA BRUXELLES

Uniunea Europeană aprobă amânarea Brexit până pe 31 ianuarie 2020

Uniunea Europeană acordă un nou răgaz Regatului Unit. Până la data 31 ianuarie 2020, Marea Britanie trebuie să găsească o soluție pentru a adopta în Parlament acordul de retragere renegociat de Boris Johnson. Care sunt consecințele pe care le implică noua amânare a Brexitului, aflăm din corespondența de la Lucian Pîrvoiu.

28 Octombrie 2019, 12:29 (actualizat 28 Octombrie 2019, 21:42) Știrile TVR |

Aflați la un pas de data fatidică de 31octombrie, dincolo de care Brexitul ar fi devenit un proces necontrolat, cu consecințe nefaste pe ambele maluri ale Canalului Mânecii, țările membre ale UE au hotărât printr-o procedură simplificată, pentru a evita un nou summit al șefilor de state, să acorde o nouă amânare a momentului ieșirii Regatului Unit din Uniune: o așa-numită "flextensie".

Michel Barnier, negociator șef Brexit: "A fost o întâlnire scurtă, eficientă şi constructivă, şi sunt mulţumit că decizia a fost luată".

Țările membre au căzut de acord prin intermediul ambasadorilor de la Bruxelles să permită o amânare a Brexit-ului până la data limită de 31 ianuarie 2020.

Franța și-a dorit o perioadă mai scurtă, iar soluția de compromis a fost aceea a unei ieșiri a Marii Britanii în perioada convenită, dacă va fi pregătită. Puțin probabil, având în vedere că Boris Johnson intenționează să organizeze alegeri anticipate, pentru a da răgaz studierii prevederilor acordului pe care l-a renegociat cu Uniunea Europeană.

Pe lângă că prelungesc incertitudinea, consecințele amânării Brexitului au implicații politice și financiare.

Marea Britanie trebuie să propună o persoană pentru postul de comisar european. Acesta ar urma să conducă un cabinet ale cărui costuri cu personalul și activitatea curentă se ridică la câteva sute de mii - o complicație financiară care nu a fost luată în calcul de Ursula von der Leyen. De asemenea, comisarul britanic va trebui să treacă și el de audierile din Parlamentul European, unde este posibil să vedem si niște răzbunări politice, care ar putea ține și mai mult pe loc noua Comisie Europeană, care nu reușește să se formeze.

Din Bruxelles pentru TVR, Lucian Pîrvoiu.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 4°C
IASI 2°C 4°C
CLUJ 2°C 2°C
CONSTANTA 3°C 4°C
CRAIOVA 2°C 8°C
BRASOV -1°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI