Uniunea Europeana anunță al zecelea pachet de sancțiuni la adresa Federației Ruse. În premieră, blocul comunitar sancționează și Iranul

15 februarie 2023, 18:43

Noul pachet de sancțiuni propus de Comisia Europeană vizează industria tehnologiilor și materialelor necesare mașinăriei rusești de război pentru construcția de arme. E vorba de componente, motoare de avion sau antene de diverse tipuri. Nu în ultimul rând, Uniunea Europeană vizează de asemenea sancționarea regimului de la Teheran pentru ajutorul furnizat rușilor.

”Sunt sute de drone asamblate în Iran, folosite de Rusia pe câmpul de luptă în Ucraina. Aceste drone iraniene omoară civili ucraineni şi asta este îngrozitor. Astfel că, pentru prima oară, propunem de asemenea sancţiuni care să ţintească agenţiiii economici iranieni, inclusiv cei care au legătură cu Garda Revoluţionară. Este de datoria noastră să facem acest lucru”, a declarat Ursula von der Leyan, preşedintele Comisiei Europene.

Uniunea Europeană și-a reafirmat sprijinul până la capăt pentru Ucraina în confruntarea sa cu Rusia, care de fapt atacă valorile și modul de viață europene. Blocul comunitar e gata să sprijine Ucraina până la victorie, în ciuda disensiunilor de parcurs.

”Primăvara aceasta şi vara vor fi decisive. Războiul va fi decis în această primăvară şi vară”, a susținut Josep Brell, înalt reprezentant al UE.

Pentru a fi puse în practică, sancțiunile prevăzute în al zecelea pachet trebuie să treacă prin circuitul legislativ instituțional. Celelalte pachete au fost adoptate în general cu întârziere din cauza opoziției Ungariei și ezitărilor unor țări precum Germania și Austria, care au o lungă istorie de dependență energetică față de Rusia.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite