Uniunea Europeană a suspendat ajutorul pentru dezvoltare către palestinieni şi îşi va reevalua toate programele în derulare, pe fondul ”terorii şi brutalităţii împotriva Israelului”

Sediu Uniunea Europeana / Pixabay
Sediu Uniunea Europeana / Pixabay
9 octombrie 2023, 17:32

„Toate plăţile au fost suspendate imediat, toate proiectele revizuite, toate bugetele proiectelor, inclusiv pentru 2023, amânate până la noi ordine, reevaluare a întregului program”, a precizat comisarul ungar pentru vecinătate şi extindere pe reţeaua X (ex-Twitter).

El a spus că actualul program de asistenţă pentru dezvoltare se ridică la 691 de milioane de euro, fără a da detalii.

„Amploarea terorii şi brutalităţii împotriva Israelului şi a poporului său marchează un punct de cotitură. Nu este posibil să ne comportăm ca şi cum nu s-a întâmplat nimic”, a declarat comisarul, în ajunul unei reuniuni extraordinare de urgenţă a miniştrilor de Externe din UE, convocată în urma atacului Hamas asupra Israelului.

Guvernul de stânga spaniol şi-a exprimat luni ”disconfortul” şi ”dezacordul” în urma deciziei anunţate de Comisia Europeană de suspendare a ajutorului UE pentru palestinieni după atacul Hamas, informează AFP.

Şeful diplomaţiei spaniole ”’José Manuel Albares a avut o discuţie telefonică cu comisarul (european Oliver Varhelyi) pentru a-i comunica dezacordul său faţă de această decizie”, cerând ca ea să fie introdusă pe ordinea de zi a reuniunii de marţi a miniştrilor de externe din UE, a indicat Ministerul de Externe.

Suspendarea anunţată de Bruxelles a ajutorului pentru dezvoltare este „o decizie ruşinoasă şi contrară dreptului internaţional, care interzice pedeapsa colectivă”, a transmis Ernest Urtasun, purtătorul de cuvânt al Sumar, o coaliţie de extremă stânga condusă de numărul trei al guvernului, Yolanda Diaz, pe X (fostă Twitter).

„UE trebuie să-şi intensifice eforturile pentru pace, nu să pedepsească poporul palestinian şi să dea mână liberă represaliilor teribile ale Israelului”, a spus el.

Uniunea Europeană, unul dintre cei mai mari susţinători financiari ai palestinienilor, intenţiona să cheltuiască aproximativ 1,2 miliarde de euro între 2021 şi 2024 pentru a finanţa proiecte, în special în educaţie sau sănătate.

Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Comisiei a subliniat luni că UE nu finanţează „direct sau indirect” Hamas, care conduce Fâşia Gaza şi este considerată de Uniunea Europeană o organizaţie teroristă.

Peste 700 de persoane au fost ucise în sudul Israelului de când Hamas a lansat sâmbătă o ofensivă militară din Fâşia Gaza.

În Fâşia Gaza, loviturile armatei israeliene au ucis cel puţin 560 de persoane începând de sâmbătă, potrivit ultimului bilanţ al autorităţilor locale.

CITIȚI ȘI Israelul impune „un asediu complet” asupra Fâșiei Gaza. Armata a trimis 4 divizii de luptă în sudul țării, pentru a elimina militanții Hamas. „Ne vom asigura că Hamas nu va mai putea guverna în Fâşia Gaza”

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite