Uniunea Europeană și-a prezentat raportul privind extinderea blocului comunitar. Prioritară este primirea țărilor din Balcanii de Vest. Aspirațiile Turciei, compromise de regimul Erdogan

Potrivit raportului privind extinderea blocului comunitar, prioritatea este primirea țărilor din Balcanii de Vest, în timp ce candidatura Turciei este pusă între paranteze de regimul Erdogan, care prin politicile sale îndepărtează țara de un viitor european. Raportul a stârnit nemulțumirea Ankarei, care a reacționat prin vocea adjunctului ministrului de externe. Amănunte în corespondența de la Lucian Pîrvoiu.

 

30 Mai 2019, 08:28 (actualizat 30 Mai 2019, 10:15) |

Uniunea Europeană este hotărâtă să își continue extinderea în viitorul mediu în țări din Balcanii de Vest, mai ales după rezolvarea diferendului cu Grecia privind numele Macedoniei de Nord. În privința aderării Turciei, lucrurile sunt mult mai complicate.

Sincron Federica Mogherini, înalt reprezentant al UE: "Turcia e un partener cheie, un vecin strategic pentru UE, grație vecinătății cu volatilul Orient Mijlociu, important pentru ambele părți. Guvernul turc își declară angajamentul pentru aderarea la UE, dar constatăm că țara se îndepărtează de la acest obiectiv."

Regimul Erdogan a reușit să compromită aspirațiile europene ale Turciei, din cauza derapajelor de la valorile europene, precum libertatea presei sau drepturile omului. Raportul Uniunii Europene a stârnit nemulțumirea Ankarei.

Faruk Kaymakci, adjunct al ministrului de externe: "Acest raport reflectă mai degrabă criza existențială a Uniunii Europene. Este imposibil pentru noi să acceptăm critica injustă și disproporționată din acest raport. "

Turcia este un candidat perpetuu la Uniunea Europeană. Ea și-a depus candidatura în 1999 și a început negocierile în 2005, însă acestea nu au avansat, atât din cauza situației interne, dar și a scepticismului unora dintre liderii europeni în privința vocației europene a statului turc.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 20°C
IASI 16°C 18°C
CLUJ 17°C 18°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 17°C 18°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI