Institutul Oncologic din Cluj are o nouă unitate mobilă de screening pentru depistarea precoce a cazurilor de cancer de col uterin. A fost achizitionată din banii primiţi de la Guvernul norvegian. Specialiştii au pregătit teste gratuite pentru 10.000 de femei până în iulie.
Proiectul completează resursele programului de screening al cancerului de col uterin în județul Cluj și în regiunea de nord-vest. Astfel de unităţi mobile vor ajunge în special în comunităţile şi în satele care nu au acces la servicii medicale. Două mașini 4x4 vor asigura informarea și prelevarea de teste în teritoriu. Testul gratuit de prevenire a cancerului de col uterin Babeş-Papanicolaou se adresează doar femeilor care nu l-au mai făcut în ultimii trei ani, a transmis corespondentul TVR Laura Budişan.
Specialiştii au pregătit teste gratuite pentru 10.000 de femei până în iulie.
Rezultatele vor ajunge la centrele de recoltare, cu recomandări de evaluare si urmărire în timp, acolo unde este cazul.
Este un prim pas important spre a avea acces mai mult la serviciile de screening. Acest fapt va avea ca efect reducerea mortalităţii. Noi avem astfel de sisteme. În ţări ca Norvegia, mortalitatea a scăzut mult datorită programelor de prevenţie, a declarat ambasadorul Norvegiei în România, Tove Bruvik Westberk.
Aproape 2 milioane de euro au fost investite din fonduri norvegiene în nord-vestul ţării, în ultimii ani, în programe de luptă cu cancerul.
Din aceşti bani a fost deschis şi primul laborator public pentru depistarea HPV. Rezultatele sunt aşteptate peste 10 ani, cu condiția să fie testate peste jumătate din femeile cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani.