Unirea cu Basarabia, în documente, la Muzeul Național de Istorie. Sunt expuse, în premieră, dosare de urmărire a liderilor din Sfatul Țării

Inelul cu capul de bour de pe stema Moldovei pe care l-a purtat un deputat la 27 Martie 1918 și stiloul cu care Pan Halipa a semnat actul Unirii sunt expuse, în premieră, la Muzeul Național de Istorie a României. Au fost aduse și documentele esențiale prin care românii basarabeni s-au unit cu ţara mamă, acum o sută de ani. În premieră, vizitatorii pot vedea și dosarele de la CNSAS ale liderilor din Sfatul Țării, care au înfundat pușcăriile în comunism, acuzați de înaltă trădare.

29 Martie 2018, 19:51 |
Unirea cu Basarabia, în documente
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Actul Unirii de la 1918 a Basarabiei cu România, dar și alte documente și exponate inedite se pot vedea la Muzeul Național de Istorie a României, până în 30 iunie.

Soarta liderilor Sfatului Ţării care au îndeplinit visul românilor de pe ambele maluri ale Prutului a fost una tragică.

CNSAS expune, în premieră, dosarele pe care le-a făcut Securitatea liderilor rămași în România, după ocupația sovietică din Republica Moldova. Dar nici soarta celor care au trăit în Basarabia nu a fost mai bună.

Pentru realizarea acestei expoziții au fost adunate mărturii și de la Muzeul de Istorie din Chișinău, de la arhivele naționale ale celor state și de la CNSAS.

O unire simbolică pentru o reconstituire din puținele mărturii care au scăpat furiei sovieticilor.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ROMÂNIA 100
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 11°C
IASI 15°C 14°C
CLUJ 11°C 13°C
CONSTANTA 10°C 12°C
CRAIOVA 7°C 12°C
BRASOV 10°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI