Unii fermieri dublează suprafața cultivată cu floarea soarelui. Cerere tot mai mare din cauza războiului. Piețele din vest se deschid pentru producătorii de ulei din România. Bani pentru dezvoltarea procesării

Războiul din Ucraina ar putea duce România în rândul marilor producători de ulei din lume. Fermierii au crescut deja suprafața cultivată cu floarea soarelui, sperând la câștiguri mai mari. La raft însă, clienții se uită îngrijorați, iar analiștii arată că perspectivele nu sunt optimiste, având în vedere că putem produce mai mult, însă procesam extrem de puțin.

03 Mai 2022, 18:48 (actualizat 04 Mai 2022, 00:23) Știrile TVR |

Felix Odină e unul dintre fermierii din județul Mehedinți. El a dublat suprafața cultivată cu floarea soarelui față de primăvara trecută.

A semănat 150 de hectare, în contextul în care prețurile au crescut brusc după începutul războiului din Ucraina.

"Prețul la floarea soarelui s-a dublat. Adică de la 1,5 lei, să zicem cât era kilogramul anul trecut, acum se preconizează niște prețuri de 3 lei", a explicat fermierul, pentru Știrile TVR.

În țară, tot mai mulți fermieri au semănat floarea soarelui. Cererea e tot mai mare la nivel internațional după ce exporturile prin porturile ucrainene de la Marea Neagră sunt blocate.

Florin Ciolacu, director executiv, Clubul Fermierilor Români: "Dacă în 2021 am avut 1,18 milioane hectare cultivate cu floarea soarelui, ne aşteptăm la o creştere de 15% cel puţin în anul ăsta, 1,35 milioane, 1,4 milioane hectare, cu o creştere a producţiei echivalentă. Anul trecut a fost 3,3 milioane tone, anul ăsta probabil în jur de 3,7 milioane tone".

Ucraina era un mare producător de ulei. Fabricile din România ar putea acum să producă și să exporte o parte din necesarul la nivel internațional.

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale: "Piețele vestice erau ocupate în bună măsură de uleiul importat din Ucraina. Evident că aceste piețe acum se deschid și procesatorii noștri, având posibilitatea să ocupe aceste noi piețe, vor crește cantitatea totală de produse procesate".

De exemplu, în Olanda, necesarul de ulei e atât de mare, încât mai nou se vând și produse fără origine controlată.

Aziz Odilov, proprietarul unei producător de ulei din Olanda: "Vedem cum piaţa este umplută cu ulei fără certificare, a cărui calitate nu respectă standardele europene. Este foarte îngrijorător, pentru că nu ştim cum a fost preparat acest ulei, ce fel de aditivi şi ingrediente sunt în el".

Guvernul a anunțat că va aloca 200 de milioane de euro pentru dezvoltarea procesării produselor agricole.

În prezent, fabricile pot prelucra doar aproximativ o treime din materia primă existentă. Analiștii estimează însă că scăderea prețurilor la ulei va fi posibilă doar după ce va crește concurența între procesatori, iar oferta de produse va fi mai bogată.

Gabriel Razi, analist al pieţei agricole: "Concurența mai mare bineînțeles poate genera o presiune pe preț. (...) E un proces mult mai lung, putem discuta despre schimbări structurale în piața asta doar într-o perspectivă de 3-5-7 ani".

Cătălin Deacu, jurnalist TVR: "Deși România este unul dintre cei mai mari producători de semințe de floarea soarelui din Uniunea Europeană, în țara noastră uleiul s-a scumpit continuu, arată statisticile oficiale. De exemplu, numai în martie, prețul uleiului a crescut cu aproape 33% față de perioada similară a anului trecut".

Pentru moment, cele mai importante investiții rămân în domeniul producerii de semințe. O nouă stație de aproximativ 13 milioane de euro a fost dată în folosință în Afumați, tocmai pentru a face față cererii tot mai mari de semințe din partea fermierilor.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 35°C 36°C
IASI 32°C 30°C
CLUJ 31°C 27°C
CONSTANTA 30°C 30°C
CRAIOVA 33°C 32°C
BRASOV 30°C 28°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI