Uniformele Eroinei de la Jiu și ochelarii ei celebri, la Muzeul BNR, după lansarea în circulație a bancnotei cu chipul Ecaterinei Teodoroiu

Uniformele de cercetaş şi de sublocotenent ale Ecaterinei Teodoroiu, vechi de peste un secol, şi raniţa în care ţinea cartuşele pot fi admirate de luni la Muzeul BNR, într-o expoziţie dedicată Eroinei de la Jiu. Din 1 decembrie a fost pusă în circulaţie, pentru prima dată, o bancnotă pe care se regăseşte chipul unei femei, cel al Ecaterinei Teodoroiu.

03 Decembrie 2021, 17:39 (actualizat 03 Decembrie 2021, 19:55) |

Celebrii ochelari ai primei femei ofițer din România, care apar în majoritatea fotografiilor oficiale, dar și uniforma ei, cu care a condus plutoanele de infanterie în bătăliile din Primul Război Mondial, pot fi admirate acum la Muzeul Băncii Naționale a României.

Cum Regina Maria a fost impresionată de curajul Eroinei de la Jiu și i-a oferit atunci când s-au întâlnit 400 de kilograme de sare și mii de țigări pentru soldații de pe front, a fost expusă și o replică a uniformei de soră de caritate a Reginei Maria.

În 1909, Ecaterina Teodoroiu s-a mutat de la Târgu Jiu la București pentru că își dorea să devină învățătoare. A făcut școala de infirmiere și a intrat chiar și în rândul cercetașilor.

A izbucnit Primul Război Mondial, iar Ecaterina Teodoroiu și-a dorit să plece la luptă. A renunțat practic la poalele tradiționale de la Târgu Jiu și la ia pe care le purta acolo și a trebuit să le înlocuiască cu casca militară. Apoi a plecat la luptă.

Expoziția dedicată Eroinei de la Jiu este deschisă la Muzeul BNR de luni până la finalul lunii mai și poate fi vizitată gratuit.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 9°C
IASI 4°C 5°C
CLUJ 0°C 3°C
CONSTANTA 4°C 6°C
CRAIOVA 7°C 7°C
BRASOV 1°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI