Unificare omorâtă din faşă. Rivalitatea Orban-Tăriceanu, obstacol în calea refacerii unității liberale

3 august 2018, 21:11

Cât timp a fost condus de Mircea Ionescu Quintus, PNL a reunit toate formațiunile liberale post-decembriste.

La un an de la moartea ultimului președinte de onoare liberal, Asociația Mircea Ionescu Quintus și-a propus să refacă această unitate.

Primul pas a fost făcut de cei mai mulți dintre foștii și actualii lideri liberali: Ludovic Orban, Vasile Blaga, Alina Gorghiu, dar și Călin Popescu Tăriceanu. Li s-a alăturat și Emil Constantinescu.

Valeriu Stoica, ex-preşedinte PNL: Eu cred că acest gest, această iniţiativă, trimite la ideea de unitate a liberalilor. Fără unitatea liberalilor, fără unitatea forţelor de centru-dreapta, nu se va putea câştiga niciuna dintre bătăliile politice următoare.

Surprinzător, prima susținere a venit din partea unui politician, devenit liberal prin înrudire politică.

Vasile Blaga, fost co-preşedinte PNL: Sunt total de acord. Credeți că o lămurim așa, eu cu dvs.? Trebuie lămuriți mulți înainte de asta. Dacă lăsăm orgoliile la o parte, merge.

Orgoliile au dominat însă discuția. Liderii PNL și ALDE au păstrat distanță unul față de altul. Și nu doar atât.

Ludovic Orban, preşedintele PNL: Suntem adversari politici. Nu eu l-am forțat pe dnul Tăriceanu sau pe alții să se ducă alături de PSD. Dacă mai pleacă unii de lângă noi, nu înseamnă neapărat că mai au ce caută lângă noi.

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele ALDE: Cei care aparțin PNL nu se mai pot revendica ca fiind liberali. E cam greu ca din familia popular europeană să promovezi valorile liberalismului. E ca și cum la un meci de fotbal echipa Franței ar avea tricourile Germaniei.

Tăriceanu și Orban au o lungă relație de adversitate care a atins un nivel maxim atunci când au concurat pentru funcția de președinte al PNL.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite