Unifarm a vandut instituţiilor şi autorităţilor statului român echipamente de protecție în valoare de opt milioane de euro

Compania Unifarm, societate cu capital deţinut integral de statul român şi aflată sub autoritatea Ministerului Sănătăţii, a vândut instituţiilor şi autorităţilor statului român, echipamente de protecţie necesare luptei anti-COVID-19, pe care le achiziţionase de pe piaţă,în valoare de 8.054.737 euro, informează Mediafax.

22 Iulie 2020, 09:18 (actualizat 22 Iulie 2020, 15:54) Știrile TVR |
Echipamente medicale

De la jumătatea lunii martie 2020, din momentul intrării României în stare de urgenţă, şi până la 23 iunie 2020, ziua inculpării de către DNA a fostului director general al Unifarm, Adrian Ionel, în trei luni, societatea condusă de acesta a făcut 558 de contracte doar cu instituţii de stat şi numai prin vânzare directă, în valoare totală de 7,6 milioane de euro.

Inculparea lui Adrian Ionel a redus semnificativ contractele directe încheiate de Unifarm SA, astfel că în ultima lună numărul acestora a fost doar 55, în valoare totală de 428.000 de euro.

Curtea de Conturi cumpără mănuşi de aproape 4000 de euro de la Unifarm, apoi constată că Unifarm a vândut materiale statului şi cu adaos de 71%

Dacă procurorii DNA l-au acuzat pe Adrian Ionel doar în privinţa modului cum acesta a obţinut şi încheiat contracte cu firme private, furnizori şi intermediari, ca să facă rost de materialele de protecţie împotriva COVID 19, Curtea de Conturi, într-un raport de control făcut în iunie 2020 la Ministerul Sănătăţii, a constatat că Unifarm SA că a vândut ulterior instituţiilor publice materiale achiziţionate - în acest caz, chiar ministerului Sănătăţii- cu un adaos comercial „superior” care a ajuns la 71%. Adaosul mediu al Unifarm în martie- mai 2020 era de doar 12,90%, susţin auditorii.

Curtea de Conturi arată în raport, pe lângă multe alte nereguli, că „preţuri supraestimate” au fost şi la cumpărarea produselor de către Unifarm de pe piaţă, de la furnizori interni, dar şi ulterior, la vinderea de către Unifarm a produselor către unele instituţii publice.

Surprinzător este că înaintea controlului făcut de Curtea de Conturi la Ministerul Sănătăţii care devoala probleme inclusiv la Unifarm, şi Curtea de Conturi a cumpărat mănuşi de protecţie şi securitate de la Unifarm.

La 21 mai 2020, Curtea de Conturi a comandat şi a achiziţionat prin cumpărare directă de la Unifarm mănuşi în valoare totală de 3.775 euro (18.120 lei). Totalitatea auditorilor, funcţionarilor şi personalului contractual al Curţii de Conturi este de 1684 de persoane, potrivit raportului Curţii din 2019.

Materiale de protecţie, uneori neconforme, luate fără procedură, apoi vândute la alte preţuri direct către sute de instituţii din România

Datele vânzărilor CN Unifarm SA, extrase din sistemul electronic de achiziţii publice, arată că pe perioada stării de urgenţă şi după aceea, societatea a vândut materiale de protecţie şi produse pentru combaterea COVID-19 către sute de spitale judeţene, municipale, orăşeneşti din România, către spitale specializate, spitale militare, institute de specialitate, institute regionale, centre medicale, servicii de ambulanţă din mai multe judeţe, prin achiziţii directe.

Multe dintre spitale şi instituţii au cumpărat de mai multe ori produse de la Unifarm, prin mai multe contracte.

Cumpărăturile pe bani publici de la Unifarm diferă. Dacă, de exemplu, UM 02489 Galaţi, Spitalul Militar de Urgenţă Dr. Aristide Serfioti, a luat de la Unifarm măşti chirurgicale, viziere premium, combinezoane de protecţie biologică şi măşti chirurgicale, în aprilie 2020, de 43.157 de euro, UM 02474 - Spitalul Militar de Urgenţă Regina Maria- a cumpărat teste imunocromatografice pentru diagnosticul rapid serologic Covid-19 IgM/IgG, în mai 2029, de doar 2000 de euro.

Unele materialele de protecţie împotriva COVID- 19 erau la rândul lor obţinute de Unifarm prin contracte negociate şi atribuite de la firme private şi intermediari „practic fără nicio procedură”, iar un lot de un milion de măşti - din cele trei milioane din Turcia- erau chiar neconforme cu cele care au constituiau obiectul contractului, potrivit DNA

Unifarm SA a vândut apoi materiale de protecţie împotriva COVID-19 şi către Direcţii Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC), către mai multe Inspectorate Judeţene de Poliţie ( Mureş, Vrancea, Dolj, Mehedinţi, Iaşi), către Inspectoratul General pentru Imigrări, către Inspectorate de Jandarmi, către Inspectorate Teritoriale ale Poliţiei de Frontieră, către Direcţiile de Sănătate Publică din Mehedinţi, Bistriţa, Gorj, Dolj, Cluj şi Bucureşti, către Peniteniciarele din Mioveni, Botoşani sau Dej, către Aeroportul Internaţional Avram Iancu din Cluj, dar şi către structuri de forţă sau alte instituţii publice din România.

Aşa se face că Unifarm SA a vândut direct echipamente de protecţie împotriva COVID- 19 şi dezinfectanţi şi către:

Ministerul Justiţiei, Policlinica SRI, SN Nuclearelectrica SA, Serviciul de Informaţii Externe, Ministerul Afacerilor Interne şi Direcţia de Asigurare Logistică MAI, Hidroelectrica SA, Curtea de Apel Suceava, Ministerul Fondurilor Europene,  Institutul Naţional de Sănătate Publică, CN CFR SA, Consiliul Judeţean Ialomiţa, Institutul de Medicină Legală Cluj Napoca, Curtea de Conturi a României, ANAF, Ministerul Apărării, Direcţia Generală Anticorupţie- MAI, Primăria Mangalia, Prefectura Constanţa , SC Uzina Termoelectrica Midia Năvodari SA, Tribunalul Caraş Severin, Ministerul Finanţelor Publice, SRI Constanţa.

La 23 iunie 2020, DNA l-a inculpat şi pus sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile pe fostul director general al Unifarm SA, Adrian Eugen Ionel. Acesta este acuzat de procurori de mai multe fapte de corupţie şi de faptul că a pretins de la un intermediar suma de 760.000 de euro pentru un singur contract de achiziţie, atribuit fără nicio procedură, pentru echipamente de protecţie pe perioada pandemiei COVID-19.

Din cele 3 milioane de măşti chirurgicale şi 250.000 de combinezoane, procurorii susţin că în România au ajuns doar 1 milion de măşti care nu corespundeau specificaţiilor tehnice şi doar 26.000 de combinezoane, estimând că prejudiciul din patrimoniul CN Unifarm SA se ridică la 2,38 milioane de lei. Mai mult, DNA îl acuză pe Adrian Eugen Ionel că a ajuns în 2016 şef al Unifarm cu încălcarea legii. Adrian Eugen Ionel a respins acuzaţiile pe care i le aduc procurorii şi susţine că este nevinovat.

Sursa Mediafax

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 2°C
IASI 3°C 2°C
CLUJ 6°C 3°C
CONSTANTA 10°C 5°C
CRAIOVA 6°C 2°C
BRASOV 6°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI