Uniți în jurul președintei Maia Sandu. Mii de oameni au venit în centrul Chișinăului ca să ceară alegerile anticipate

12 decembrie 2020, 15:01

Mii de oameni au venit în centrul Chișinăului ca să ceară alegerile anticipate. Manifestanții au acuzat parlamentul că încearcă să saboteze lupta împotriva corpuției. Un număr record de participanți la această manifestație organizată la apelul președintelui ales, Maia Santu.

A fost o replică la tentativa actualei majorități din parlament de a limita puterile șefului statului prin subordonarea celor mai importante instituții din țară.

Prezența liderilor opoziției la acest miting a dat un semnal de solidaritate și a demonstrat că societatea dorește alegerile anticipate.

Maia Sandu va prelua funcția de șef al statului pe 24 decembrie. Potrivit Constituției, președintele Republicii Moldova poate dizolva parlamentul în anumite condiții.

Dacă nu se poate forma un guvern sau procesul legislativ este blocat timp de 3 luni, sau dacă nu acceptă votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de investitură.

Chiar dacă guvernul condus de Iona Chicu și-ar da demisia, președintele nu va putea ajunge în nici una din situațiile menționate pentru simplul fapt că propunerea ar veni de la majoritatea din parlament dominată de socialiști.

Condițiile în care președintele poate accepta o propunere de premier sau îl poate desemna pe șeful executivului sunt explicate printr-o hotărâre a Curții Constituționale emisă asta vară.

Practic, în momentul de față, în această chestiune, rolul președintelui este pur decorativ.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite