Ungaria promite o colaborare intensă cu Republica Moldova, în special în zona comercială

7 februarie 2020, 17:12

Mâna întinsă de Ungaria Republicii Moldova pare o gură de oxigen pentru cei care încă mai cred în parcursul european al statului de peste Prut. Ministrul de externe de la Budapesta, Peter Szijjarto, promite sprijin concret pentru avansarea integrării europene a Republicii Moldova.

Șeful diplomației ungare a vorbit la Chișinău despre un potențial rol important în Parteneriatul estic, despre o eventuală poveste de succes.

Peter Szijjarto, ministru de Externe al Ungariei: „Considerăm că Republica Moldova are un rol foarte important de jucat în crearea acestui dialog între vest şi est pentru că Republica Moldova este o zonă a comerţului liber cu UE şi în acelaşi timp, este un observator în cadrul Uniunii Economice Euro-Asiatice„.

Într-un dialog de lemn purtat la vedere de cei doi miniștri, sprijinul politic este recunoscut de șeful diplomației de la Chișinău.

Aureliu Ciocoi, ministru de externe al Republicii Moldova: „Am discutat în detaliu şi aspectul ce ţine de politica externă echilibrată a Republicii Moldova. Mă bucur să vă spun că am găsit foarte rapid o limbă comună şi o viziune comună asupa lucrurilor care se întâmplă atât în regiune, cât şi în procesul de examinare a modalităţilor de impulsionare a relaţiilor noastre bilaterale„.

Vizita ministrului ungar de externe la Chișinău nu este întâmplătoare. De altfel, Ungaria, este singura țară din Uniunea Europeană care l-a invitat, oficial, acum trei ani, pe președintele Igor Dodon la Budapesta. Atât el, cât și Viktor Orban au un prieten comun: Vladimir Putin. Și toți trei promovează discursul naționalist, în cazul lui Viktor Orban, eurosceptic.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite