MOLDOVA AZI

Ungaria promite o colaborare intensă cu Republica Moldova, în special în zona comercială

Republica Moldova trece printr-o criză de identitate care, de la o zi la alta, o lasă cu buzunarele din ce în ce mai goale, așa că orice ajutor este binevenit. Ungaria promite o colaborare intensă, în special în zona comercială. Aflat la Chișinău, ministrul ungar de externe a vorbit despre un fond de investiții de 100 de milioane de dolari de care vor beneficia oamenii de afaceri din cele două țări. Fondul e deschis la Banca Maghiară de Export-Import și încă nu e clar cum vor fi accesați acești bani.

07 Februarie 2020, 17:12 (actualizat 07 Februarie 2020, 17:26) |

Mâna întinsă de Ungaria Republicii Moldova pare o gură de oxigen pentru cei care încă mai cred în parcursul european al statului de peste Prut. Ministrul de externe de la Budapesta, Peter Szijjarto, promite sprijin concret pentru avansarea integrării europene a Republicii Moldova.

Șeful diplomației ungare a vorbit la Chișinău despre un potențial rol important în Parteneriatul estic, despre o eventuală poveste de succes.

Peter Szijjarto, ministru de Externe al Ungariei: "Considerăm că Republica Moldova are un rol foarte important de jucat în crearea acestui dialog între vest şi est pentru că Republica Moldova este o zonă a comerţului liber cu UE şi în acelaşi timp, este un observator în cadrul Uniunii Economice Euro-Asiatice".

Într-un dialog de lemn purtat la vedere de cei doi miniștri, sprijinul politic este recunoscut de șeful diplomației de la Chișinău.

Aureliu Ciocoi, ministru de externe al Republicii Moldova: "Am discutat în detaliu şi aspectul ce ţine de politica externă echilibrată a Republicii Moldova. Mă bucur să vă spun că am găsit foarte rapid o limbă comună şi o viziune comună asupa lucrurilor care se întâmplă atât în regiune, cât şi în procesul de examinare a modalităţilor de impulsionare a relaţiilor noastre bilaterale".

Vizita ministrului ungar de externe la Chișinău nu este întâmplătoare. De altfel, Ungaria, este singura țară din Uniunea Europeană care l-a invitat, oficial, acum trei ani, pe președintele Igor Dodon la Budapesta. Atât el, cât și Viktor Orban au un prieten comun: Vladimir Putin. Și toți trei promovează discursul naționalist, în cazul lui Viktor Orban, eurosceptic.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 21°C
IASI 18°C 20°C
CLUJ 18°C 20°C
CONSTANTA 14°C 13°C
CRAIOVA 19°C 19°C
BRASOV 18°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI