Ungaria ar putea fi prima ţară căreia i se suspendă dreptul de vot în UE. O rezoluţie de la Strasbourg permite declanşarea articolului 7

17 mai 2017, 15:15

Există ”un risc clar de încălcare gravă” a valorilor UE, susțin aleșii europeni în textul rezoluției. „Situaţia actuală din Ungaria constituie un risc clar de încălcare gravă a valorilor stipulate în Articolul 2 al Tratatului Uniunii Europene şi justifică declanşarea procedurii prevăzute de Articolul 7. Recentele evoluții din Ungaria au dus la deteriorarea gravă a statului de drept, a democrației și a drepturilor fundamentale”, potrivit rezoluției votate de Parlamentul European.

Eurodeputaţii cer Guvernului de la Budapesta să retragă controversata lege a învățământului universitar care ar putea duce la închiderea Universității Central-Europene, fondată de miliardarul american George Soros.

Rezoluția a fost aprobată de aleșii europeni cu 393 voturi pentru, 221 împotrivă şi 64 de abţineri – textul nu a fost sprijinit de Partidul Popular European, de care aparţine formaţiunea Fidesz a premierului ungar Viktor Orban.

Comisia Europeană a declanșat, luna trecută, procedura de infringement împotriva Ungariei. Invocarea Articolului 7 ar putea duce la pierderea de către Ungaria a dreptului la vot în UE. Consiliul urmează să ia o decizie în acest sens.

Dacă Viktor Orban a beneficiat până acum de sprijinul din ce în ce mai stânjenit al colegilor săi din Partidul Popular European, prin votul de la Strasbourg a primit un semnal că acest sprijin a slăbit considerabil sau chiar nu mai există.

Guvernul de la Budapesta a stârnit progresiv îngrijorare la Bruxelles, începând cu momentul construirii gardului de sârmă ghimpată la graniţa cu Serbia, cu acţiunile împotriva mai multor ziare şi posturi de radio şi televiziune şi până la controversata lege care ar fi permis închiderea Universităţii Central Europene finanţată de miliardarul american George Soros.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite