Ungaria a renunțat la plafonarea prețului la combustibil. De la 1,17 euro, litrul de benzină a ajuns 1,56 euro

7 decembrie 2022, 20:47

Guvernul de la Budapesta a anunțat că renunță la plafonarea prețurilor la carburanți cu mai puțin de o oră înainte ca decizia să intre în vigoare.

În loc de 1,17 euro pe litru (480 de forinţi), preţul benzinei este în jur de 1,56 euro, echivalentul a 640 de forinţi. Iar litrul de motorină costă acum 1,70 euro (699 de forinţi).

Hotărârea a fost luată la recomandarea companiei naționale de petrol şi gaze MOL, care afirmă că, pe fondul restricțiilor privind achiziționarea de ţitei rusesc și al creșterii cererii, nu mai poate asigura necesarul de carburanți.

GERGELY GULYAS, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban: Rezultatul sancţiunilor Bruxelles-ului e că nu mai putem asigura pentru familiile ungare un preţ la benzină de 480 de forinţi, la benzinăriile din ţară. Aşa că guvernul a acceptat propunerea MOL şi anulează plafonarea preţurilor la benzină.

ZSOLT HERNADI, preşedinte compania MOL: Cererea a crescut masiv şi s-a instalat panică. Doamnelor şi domnilor, MOL a rezistat până acum. Nu aveam ce face altceva pentru a putea asigura livrările de combustibil în Ungaria.

Prețul plafonat la combustibili era în vigoare din noiembrie anul trecut.

De aproape 2 săptămâni, MOL redusese oricum livrările către benzinării, mai ales către cele mici. Iar în ultimele zile au fost cozi ca în vremea comunismului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite