Ungaria a primit primele vaccinuri anti-covid din China. Este singura țară din Uniunea Europeană care va folosi vaccinurile chinezesc și rusesc

Vaccinul Sinopharm
Vaccinul Sinopharm
16 februarie 2021, 17:09

Avionul statului ungar, care decolase cu o zi în urmă de la Beijing, a aterizat pe aeroportul din Budapesta marţi la amiază, având la bord loturi de seruri ce vor permite vaccinarea a 275.000 de persoane.

‘Datorită cooperării cu guvernul chinez, suntem prima ţară din UE care a primit vaccinul Sinopharm’, a declarat Tamas Menczer, secretar de stat pentru afaceri externe, prezent la ceremonia de sosire a avionului.

‘Încercăm să salvăm vieţi şi să menţinem economia, este o zi importantă pentru Ungaria’, a adăugat el.

Autorităţile farmaceutice ungare (OGYEI) au dat undă verde acestui vaccin la sfârşitul lunii ianuarie, anunţând în acelaşi timp o comandă de 5 milioane de doze.

Centrul naţional de sănătate publică (NNK) trebuie să efectueze de acum teste şi, odată aprobat, vaccinul va putea fi administrat populaţiei.

Ungaria, cu o populaţie de 9,8 milioane de locuitori, constituia deja o excepţie la nivelul Uniunii Europene, după ce aprobase luna trecută vaccinul rusesc, a cărui administrare a început vineri.

Cu acea ocazie, premierul Orban criticase din nou procesul de validare şi de achiziţionare a vaccinurilor în UE, considerat prea lent.

‘În fiecare zi ce trece aşteptând Bruxellesul, vom pierde vieţile a o sută de unguri’, a spus atunci Viktor Orban. ‘De ce ar trebui să credem că experţii europeni sunt mai inteligenţi decât noi, am mai multă încredere’ în experţii unguri, a afirmat el.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) se confruntă cu o presiune crescută pentru a autoriza noi vaccinuri anti-COVID cât mai repede posibil, în timp ce cele 27 de state membre ale UE se confruntă cu întârzieri în livrări şi dificultăţi în aprovizionarea cu cele trei produse autorizate până în prezent (Pfizer/BioNTech, Moderna şi AstraZeneca/Oxford).

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite