Ungaria, prima ţară din Uniunea Europeană care va face imunizări anti covid cu vaccinul rusesc Sputnik V

Vaccinare covid
Vaccinare covid
8 februarie 2021, 22:12

În prima fază vor fi utilizate 3.000 de doze, iar apoi cantitatea va ajunge la 40.000 de doze (suficiente pentru vaccinarea a 20.000 de persoane), care au ajuns deja în ţară, dar care trebuie mai întâi analizate.

Cecilia Müller, responsabila Serviciului de Sănătate Publică din Ungaria, a declarat că „toţi parametrii vaccinului sunt adecvaţi pentru utilizarea sa”. Dar, a precizat că nu se va putea utiliza vaccinul în cazul în care pacientul suferă de boli cronice, iar administrarea sa va depinde de sfatul medicului.

Guvernul ultranaţionalistului Viktor Orban a acuzat în repetate rânduri UE de lentoarea cu care sunt distribuite vaccinurile, fapt ce a determinat autorizarea vaccinului rusesc şi a celui chinezesc de la Sinopharm în Ungaria.

Ungaria a vaccinat până acum 289.042 de persoane cu vaccinurile occidentale de la Pfizer/BioNTech şi Moderna, dintre care 107.592 au primit şi a doua doză. La un total de 9,7 milioane de locuitori a fost vaccinată aproape 3% din populaţie.

În ce priveşte vaccinul de la AstraZeneca, de la care Ungaria a primit o cantitate pentru a vaccina 20.000 de persoane, Cecilia Müller a precizat că vaccinul nu va fi utilizat la persoanele cu vârste de peste 60 de ani şi la cei care suferă de boli cronice.

Ungaria a comandat peste 19 milioane de doze de vaccin prin intermediul UE, dintre care 6,5 milioane de la AstraZeneca, 6,6 milioane de la Pfizer/BioNTech, 4,4 milioane de la Janssen şi 1,7 milioane de de la Moderna.

În următoarele două luni, guvernul aşteaptă 2 milioane de doze de vaccin Sputnik V.

(sursa: Agerpres)

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite