Ungaria și războiul gazelor pentru Europa. Budapesta s-a răzgândit în privința gazoductului european BRUA

26 iulie 2017, 23:33

Gazoductul Bulgaria-România-Ungaria-Austria este un proiect strategic al Uniunii Europene şi ar trebui să fie gata în 2020. Ar aproviziona 47 de milioane de europeni cu gaze din Marea Caspică şi Marea Neagră şi ar fi o alternativă pentru importurile din Rusia. Recent însă, Budapesta a anunţat că vrea un rol mai important: nu de tranzit spre Austria, ci să vândă în Slovacia, Ucraina, Croaţia şi Serbia.

România şi UE au cheltuit deja bani pentru implementarea gazoductului BRUA. Transgaz dă asigurări că noua conductă va fi construită pe teritoriul nostru.

România vrea să exporte din 2020 gazele naturale extrase din Marea Neagră spre vest. Gazuductul BRUA ar fi esenţial. Miza sunt zăcăminte de peste 120 de miliarde de metri cubi, care valorează 40 de miliarde de dolari. BRUA ar aduce în România şi gaze din Marea Caspică şi nu am mai depinde de Rusia. Dar blocajul anunţat de Budapesta avantajează exporturile ruseşti.

Ruşii lucrează deja la Nord Stream II, un gazoduct care va traversa Marea Baltică şi va alimenta ţările din Europa Occidentală. În acelaşi timp şi Comisia Europeană a anunţat că va continua finanţarea gazoductului BRUA, indiferent de poziţia Ungariei.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite