Unele muzee se redeschid în condiții speciale, altele rămân închise. La zoo, vizitatorilor li se va lua temperatura la intrare

Deschiderea muzeelor, anunțată printre primele măsuri de relaxare, se amână până săptămâna viitoare. Vor putea primi vizitatori doar muzeele care pot îndeplini criteriile de siguranță obligatorii şi care vor avea bani pentru a cumpăra materiale de protecție pentru angajaţi şi vizitatori.

15 Mai 2020, 13:25 (actualizat 15 Mai 2020, 14:52) Știrile TVR |
Se deschid unele muzee și grădinile zoo
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Data exactă a redeschiderii muzeelor nu este foarte clară. În multe locuri mai sunt multe proceduri care trebuie încheiate pentru a asigura protecția anti-COVID. Normele de siguranță sanitară trebuie oficializate printr-un ordin comun al Ministerului Culturii și al Ministerului Sănătății.

Favorizate sunt instituțiile în aer liber, precum Muzeul Satului din Capitală sau Astra din Sibiu. Marea problemă sunt banii pentru materiale de protecție și dezinfecție, care nu au fost prevazuţi în bugete. Iar ministerul Culturii nu poate aloca bani în acest sens. Sunt directori de muzee care au căutat soluții de moment.

Circuite separate pentru public, distanțare, geluri dezinfectate-toate vor intra în rutina de vizitare a oricărui spaţiu expoziţional. Rămâne o problemă complicată dezinfectarea sălilor pentru că pot fi afectate obiectele patrimoniu expuse.

Sunt pregătite să redeschidă cât de curând muzeele în aer liber, Muzeul Național de Artă și muzeele mai mici din subordine, Muzeul Brukental din Sibiu. Altele, cum ar fi Muzeul de Artă Contemporană sau Muzeul Țăranului, rămân închise cel puţin până în iunie.

Se redeschid deasemenea grădini botanice şi zoo. Au avanatjul că sunt în aer liber, dar şi aici sunt reguli stricte pentru vizitatori şi angajaţi. În pădurea Gârboavele, care se află la 15 kilometri de Galaţi, sunt sute de păsări şi animale care au stat în linişte timp de două luni. Specialiştii susţin că se vor bucura să aibă din nou vizite.

Vizitatorii vor fi primiţi în grădina zoologică doar dacă respectă reguli de protecţie. În primul rând li se va lua temperatura la intrare și vor trebui să poarte măști.

În aceste condiţii, grupurile vor avea acces doar în condiţii speciale pentru că distanţa între vizitatori este obligatorie.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 17°C
IASI 26°C 16°C
CLUJ 23°C 17°C
CONSTANTA 24°C 17°C
CRAIOVA 29°C 18°C
BRASOV 26°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI