Unele insecte ar putea duce la răspândirea pestei porcine africane, arată un studiu realizat de experți din România

ADN-ul virusului pestei porcine africane e prezent în unele insecte care se hrănesc cu sângele porcilor, potrivit unui studiu realizat de ANSVSA și Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală în colaborare cu Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.

13 Aprilie 2021, 17:57 (actualizat 13 Aprilie 2021, 18:25) |
Purcei / FOTO: Shutterstock

Peste 150.000 de insecte au fost recoltate din 30 de exploataţii de porci din România în care evolua boala şi ulterior sortate şi identificate în cadrul laboratorului de parazitologie USAMV Cluj-Napoca.

În urma testării prin tehnici de biologie moleculară, a fost pus în evidenţă ADN-ul virusului PPA.

“În cazul fermelor comerciale unde evolua PPA, peste 70% dintre insectele hematofage capturate conţineau ADN-ul virusului PPA, ceea ce arată că importanţa insectelor hematofage în transmitere virusului PPA ar putea fi mai mare decât se considera până în prezent”, se arată într-un comunicat ANSVSA.

Studiul, care necesită cercetări suplimentare, aduce o contribuţie relevantă în elaborarea şi aplicarea de noi strategii pentru combaterea acestei boli cu impact economic major.

Rezultatele au fost validate de experţii Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) şi au fost publicate pe site-ul instituţiei.

ANSVSA a solicitat EFSA continuarea acestor cercetări, pentru a avansa în stabilirea rolului acestor insecte în transmiterea virusului PPA.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 17°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 14°C 13°C
CONSTANTA 14°C 15°C
CRAIOVA 15°C 18°C
BRASOV 12°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI