Unde parcăm în marile orașe ale tării. Situația locurilor de parcare

Vin, dar unde parchez? Știți celebra replică pe care o folosim cu toții pentru că e greu să găsești un loc sigur de parcare pe care să nu dai un sfert de salariu. Nu se întâmplă doar în București ci în toate orașele mari și aglomerate.

14 Ianuarie 2020, 10:18 (actualizat 14 Ianuarie 2020, 14:02) |
Parcări în Cluj
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Ce știm de la început este că nu suntem singurii care ne plângem. Și în New York un locuitor petrece peste 100 de ore în căutarea unui loc de parcare și dacă punem în oglinda în București noi avem cam 200 000 de locuri de parcare și un milion de mașini.

Imaginați-vă cât timp din viață pierdem în căutarea unui loc pentru mașină.

Dacă în Capitală avem acces la aplicații care caută pentru noi locurile libere de parcare, vedem în materialele video  cum stam și în marile orașe din țară.

Unde parcăm în Cluj - Napoca

În ceea ce privește parcările, o analiză recentă arată faptul că la Cluj-Napoca 1 loc de parcare este împărțit la 4 mașini. În cifre asta înseamnă că pentru cele peste 210 mii de mașini înregistrate în oraș, la care se adaugă alte 80 de mii în tranzit, municipalitatea pune la dispoziție undeva la 46 de mii de locuri de parcare. Una dintre variantele agreate de municipalitatea este construirea parkingurilor.

În momentul de față avem 8 astfel de parcări la care se mai adaugă 2 private. Trebuie să știți că aceste parkinguri pun la dispoziție undeva la 3100 de locuri, însă în derulare se află mai multe proiecte care prevăd construirea de noi parkinguri.

În total ar urma să apară 9 parkinguri noi, cel mai curând 4 dintre acestea care deja se află în etapa de construcție. Până atunci, însă, clujenii au la dispoziție și parcările cu barieră sau locurile cu taxa de pe străzile din centru.

 

Problema parcărilor există și la Craiova

La orele de vârf foarte multe străzi sunt aglomerate, se creează ambuteiaje, iar asta se întâmplă și datorită șoferilor care parchează mașinile pe carosabil și blochează o banda de circulație.

Centrul orașului a fost descongestionat în ultimii ani. În 2016, în zona centrală s-a construit o parcare de 619 locuri, iar de anul trecut pe mai multe străzi din această zonă, toate parcările sunt cu plată.

Asta nu rezolvă însă problema parcărilor în oraș. În evidentele primăriei sunt aproximativ 34000 de locuri de parcare, iar de la serviciul înmatriculări am aflat ca în Craiova sunt aproximativ 90000 de vehicule care au nevoie de locuri de parcare.

Din acest an, vor fii introduse parcările de reședința cu plată.

Greu de găsit un loc de parcare la Iași

Conform unui studiu efectuat de Consiliul Concurenței privind situația locurilor de parcare în șase mari orașe din țara, mai bine să n-ai mașina dacă locuiești în Iași. Un argument este că există un loc de parcare amenajat la 11 autoturisme înmatriculate.

Studiul a luat în calcul parcările publice cu taxa și parcările de reședință. Lor li se adaugă ce-i drept încă 4500 de locuri de parcare amenajate, pentru care Primăria Iași nu  percepe taxa.

Pentru a staționa o oră într-o parcare din zona centrala a Iașului, un șofer plătește 2 lei. În curând, suma ar putea crește la cinci  lei, conform unei propuneri  aflata acum în dezbatere publică.

Sistemul  ieșean de parcare de reședință  are o particularitate pe care nu o regăsim și în alte  mari centre urbane: cine a închiriat un loc pentru mașina sa în zona în care locuiește, are dreptul de a-l folosi prioritar doar dimineața și seara. Intre orele 08.00-16.00,  orice alt șofer îl poate ultiliza.

E  soluția pe care autoritățile au găsit-o pentru optimizarea puținelor  locuri de parcare pe care le  avem. Chiria pentru un astfel de loc poate varia de la 30 de lei, la 1080 de lei, aceasta fiind cea mai mare suma care s-a licitat până în acest moment  pentru un singur loc de parcare.

Pe de altă parte, În Iași este cea mai mare parcare privată subterana din România, sub un centru comercial,  cu 2500 de locuri, distribuite pe cinci etaje.

 

Locuri de parcare în Timișoara

În Timișoara sunt în prezent 65.519 de locuri de parcare, aflate în administrarea SC Drumuri Municipale SA.

În anul 2018 - au fost realizate 583 de locuri de parcare, în 2019, până în luna octombrie- au fost realizate 444 de locuri de parcare

Pentru 2020 - municipalitatea timișoreană are în plan 133 de locuri, în parcarea supraterană pe bulevardul Take Ionescu.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 8°C
IASI 0°C 3°C
CLUJ 2°C 6°C
CONSTANTA 8°C 12°C
CRAIOVA 7°C 7°C
BRASOV 3°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI