Unde ne petrecem timpul liber? Destinaţii recomandate pentru sfârşitul de săptămână: plaja de pe malul Someşului Mic, satul Trei Fântâni, Castelul Huniazilor

16 august 2019, 10:55

Pentru că avem dor de ducă, şi ne place să plecăm de acasă, ne-am păstrat obiceiul. O dată pe săptămână, cam pe la sfârşit, cunoaştem locuri frumoase din ţară. Vă arătăm ce avem, cu bune şi rele.

Invitaţie pe malul Someşului Mic

Pe malul Someşului Mic a fost amenajată o plajă de către Primărie. Acest loc a devenit o atracţie pentru clujenii din cartierul Grigorescu şi nu numai, care vin aici cu cei mici să facă plajă sau să se scalde.

În urmă cu o săptămână, acest loc a devenit şi mai atractiv datorită unei asociaţii care, an de an, transformă această plajă într-un loc care duce cu gândul la litoral.

Acum sunt doar câteva şezlonguri, însă săptămâna trecută clujenii s-au putut bucura de piscine,  jocuri pentru toate vârstele, spectacole de flăcări și lumini, proiecții video si au avut parte chiar şi de un restaurant pescăresc.

Trei Fântâni, unul dintre cele mai frumoase sate din România

Weekend-ul acesta vă propunem să facem o escapadă și să vizitam unul dintre cele mai frumoase sate din România. Este vorba despre satul Trei Fântâni, situat la poalele munţilor Hăşmaş, la o altitudine de 900 de metri, prins între judeţele Neamţ, Harghita şi Bacău.

Satul aparține de comuna Dămuc, iar denumirea de „Trei Fântâni” provine de la cele trei izvoare din zonă. Casele  păstrează arhitectura tradiţională de munte. Satul Trei Fântâni găzduiește circa 100 de familii, în mare parte de etnie maghiară.

Indiferent în ce anotimp poposești în aceste locuri, zona, situată între munţi, este spectaculoasă, iar temperatura medie este constantă atât iarna, cât şi vara, în jurul valorii de 7 grade Celsius. Oamenii locului sunt de un farmec aparte, iar poveștile lor te transpun într-o altă lume, unde ai ocazia să evadezi din cotidian, să simți acel ritm pe care numai viața la țară ți-l oferă, iar traiul este simplu și sănătos.

Localnicii au fost oarecum izolaţi de beneficiile civilizaţiei, curentul electric ajungând aici abia în urmă cu 15 ani. Odată cu utilităţile, în zonă au început să ia avânt şi micile afaceri (pensiuni turistice, două păstrăvării, etc.). Populaţia se ocupă în general cu creşterea animalelor şi exploatarea lemnului.

În cătunul situat la cota 900, la poalele munţilor Hăşmaş, se ajunge după un drum pietruit de circa 16 km, din Drumul Naţional 12 C Bicaz-Gheorgheni. Se poate ajunge la Trei Fântâni şi din staţiunea Lacul Roşu, dar şi prin Dămuc, pe DC 201 C. Și dacă ajungeți în zona și sunteți pasionati de alergare, nu ar trebui sa rataţi Maratonul de alergare montană care are loc la Dămuc, la Baza Sportivă Șugău. Pe 17 august se va da startul celei de a doua ediţii a competiției „Hășmaș Maraton”. Sunt mai multe probe la care puteți participa, în funcție de pregătirea fizică – maraton 42 de km, semimaraton 21 de km, o altă probă de 30 de km, o cursă destinată copiilor și o cursă pentru persoanele cu dizabilităţi.

Așadar, satul Trei Fântâni este un loc unde te poți relaxa dar la fel de bine poți fi și activ. E un loc verde și cu aer curat.

Castelul Huniazilor, record de vizitatori

Dacă nu l-aţi vizitat până acum, trebuie neapărat să vă faceţi timp. Castelul Corvinilor este o bijuterie arhitecturală şi, mai ales, este cunoscut în toată lumea.

Castelul Corvinilor, numit şi Castelul Huniazilor sau al Hunedoarei, este cetatea medievală a Hunedoarei, unul din cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România.

Este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume, fiind situat în „top 10 destinaţii de basm din Europa”, într-un sondaj internaţional realizat printre internauţi. Castelul Hunedoarei este cea mai mare construcţie medievală cu dublă funcţionalitate (civilă şi militară) din România aflată încă „în picioare”.

Castelul a fost ridicat în secolul al XV-lea de Iancu de Hunedoara, pe locul unei vechi întărituri, pe o stâncă la picioarele căreia curge pârâul Zlaşti.

În aripa castelului numită Matia se mai desluşeşte destul de vag, o pictură referitoare la legenda corbului de la care se zice că îşi trag numele urmaşii lui Ioan de Hunedoara (Corvini). În curtea castelului, alături de capela zidită tot în timpul lui Ioan de Hunedoara, se află o fântână adâncă de 30 de metri. Conform legendelor, această fântână ar fi fost săpată de trei prizonieri turci, cărora li s-a promis libertatea dacă vor ajunge la stratul de apă. Dar după 15 ani de trudă, când au terminat fântâna, stăpânii nu s-au ţinut de cuvânt.

În 2017, monumentul istoric din Hunedoara a primit vizita a 69.000 de oameni. În următorul an, s-a înregistrat o creştere spectaculoasă. În 2018, Castelul Corvinilor a fost vizitat de peste 351.000 de turişti.

Castelul găzduieşte, de-a lungul anului, numeroase fesativaluri, concerte, evenimente culturale sau proiecţii de filme.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Trei vești proaste despre vacanțele de anul acesta

România a pierdut un milion de turiști străini, în ultimii patru ani