Unde de şoc în sistemul financiar mondial, după preluarea Credit Suisse de către UBS

20 martie 2023, 19:50

În ciuda tranzacţiei mediata de guvernul elveţian bursele europene au avut evoluţii negative, iar indicele bancar a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele trei luni.

Acţiunile Credit Suisse au scăzut cu 60% iar cele ale partenerului UBS cu 13%.

Dolarul american şi yenul şi-au revenit în timp ce dolarii australieni şi din Noua Zeelanda au scăzut.

Băncile franceze au reacţionat foarte bine. Explicaţiile sunt simple: au modele de afaceri diversificate, profitabile. Există un puternic control al riscului şi niveluri solide de lichidităţi.

Francois Villeroy, guvernatorul Băncii Franţei: Ştiam de câţiva ani că banca Credit Suisse are probleme, că pierde bani, că îşi asumă riscuri. A traversat şi câteva scandaluri legate de reputaţie. În acest weekend autorităţile elveţiene s-au mobilizat puternic pentru preluarea Credit Suisse de către UBS care este în condiţii sănătoase. Trebuie să subliniem că niciuna din aceste probleme nu priveşte băncile franceze. Şi sistemul bancar german este solid.

UBS va plăti 2,3 miliarde de dolari şi va achita aproape 5 miliarde şi jumătate de dolari în contul pagubelor suferite de Credit Suisse. Şocul cel mai mare este pentru deţinătorii acţiunilor cu risc ridicat. Ei au aflat că nu vor fi despăgubiţi.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite