Un val de concedieri, creșterea muncii la negru şi a contrabandei – acestea vor fi efectele noului Cod Fiscal, potrivit specialiștilor

1 august 2022, 17:56

Majorarea accizelor la tutun şi băuturi alcoolice, creşterea impozitelor pe câştigurile din jocuri de noroc şi a contribuţiilor pentru contractele part-time, care au intrat în vigoare, vor aduce, în plus, la bugetul de stat, anul acesta, peste 1,2 miliarde de lei. Pe această sumă mizează Guvernul. Analiştii financiari trag un semnal de alarmă. Ei spun că noile măsuri ar duce la un val de concedieri, iar munca la negru şi contrabanda vor creşte.

Adrian Benţa, consultant fiscal: Suprataxarea constractelor de muncă cu timp parţial generează desfiinţarea acestor contracte de muncă cu timp parţial. Guvernul susţine că în foarte mare parte dintre aceste contrate de muncă cu timp parţial există o muncă la gri. Măsura ar fi trebuit gândită mai întâi cu nişte inspecţii pe teren.

Efectele raportării contribuţiilor pentru contractele part-time la salariul minim se văd deja.

Numai în ultima lună numărul contractelor de muncă part-time a scăzut cu peste 91.000. Analizând datele REVISAL care arată o creştere a contractelor cu normă întreagă cu aproape 74.000, dar o scădere a totalului contractelor de muncă întregistrate în România, putem presupune că diferenţa de 17.000 de contracte sunt ale celor care au rămas fără loc de muncă.

Concedieri sunt aştepate şi în construcţii şi industria alimentară. De la 1 august se reduce pragul pentru acordarea facilităţilor fiscale la 10.000 de lei în aceste domenii. Lipsa muncitorilor din construcţii va pune în pericol şi proiectele prin PNRR, avertizează patronatele.

Adriana Iftimie, Federaţia Patronatelor Societaţilor din Construcţii: Ne aşteptăm la o reducere a activităţii, nu la o stimulare, din păcate. Faptul că se intervine prin acest cod fiscal pe facilităţile de care beneficiau constructorii va stimula din nou exodul spre alte pieţe.

Creşterea taxelor aplicate câştigurilor din jocurile de noroc ar putea duce la descurajarea românilor să mai joace. Ceea ce înseamnă mai puţini bani la buget.

Sorin Georgescu, preşedinte Romslot: Această mărire de taxe nu vine singură, vine la pachet cu o întreagă serie de măsuri, pe care le resimțim din mediul economic, astfel încât avem creșteri de costuri cu resursa umană, cu utilitățile.

Există un revers al medaliei şi în cazul taxării viciilor. Economiştii spun că, fără un control sporit al autorităţilor, există riscul creşterii contrabandei.

Ionuţ Simion, președintele Camerei de Comerţ Americane în România (preluare „Banii Azi”): La tutun, România este pentru prima dată printre ţările performere în materia combaterii evaziunii. În jur de 7,1 – 8%  este comerţ ilicit cu produse din tutun. Nu la fel de bine stăm la alcool, pentru că acolo vorbim de 60-70% comerţ ilicit, ceea ce este o sumă impresionantă.

De la 1 ianuarie 2023 vor intra în vigoare alte taxe noi, care, împreună cu actualele modificări, ar trebui să aducă la buget peste 10 miliarde de lei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite