Un vaccin descoperit în 1921 împotriva tuberculozei ar putea să ne ajute astăzi să câștigam timp în lupta cu Covid-19

14 aprilie 2020, 18:15

BCG sau Bacil Calmette Guerin se folosește de 100 de ani în lupta cu TBC-ul pulmonar. Doctorul Mihai Netea studiază cum reacționează organismul uman imunizat cu BCG și la alte infecții respiratorii. Când a izbucnit epidemia de COVID-19, echipa și-a orientat studiile spre SARS Cov-2.

“Chiar dacă BCG ar funcţiona perfect, protecţia oferită de vaccin ar fi doar pentru o perioadă de 2-3 ani.Asta înseamnă că doar ne-ar da un răgaz pentru găsirea unui vaccin”, spune Mihai Netea, specialist în boli infecțioase.

În multe țări, printre care și România, BCG-ul este adminstrat la naștere și asigură o protecție parțială pentru tuberculoza care e cauzată de o bacterie. Între timp, presa italiană anunță că la sfârșitul lunii vor începe testele clinice pentru 5 vaccinuri

Și cercetătorii americani caută contra cronometru un antidot la boala care a răvășit cea mai mare democrație din lume. Până la un rezultat concret, oamenii de știință au demarat o testare în masa pentru anticorpi. În felul acesta vor ști cât la sută din populația Statelor Unite a trecut deja prin boala fară să fi avut simptome.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite