Vaccin ARN mesager împotriva cancerului pancreatic, cu rezultate promițătoare. Testele au fost efectuate de BioNTech

11 mai 2023, 09:46

Cancerul pancreatic este una dintre cele mai letale afecțiuni maligne, fatală la 88% dintre pacienți. De asemenea, este una dintre cele mai greu de tratat.

Tumorile pot fi îndepărtate chirurgical, dar revin în 7 până la 9 luni la 90% dintre pacienți.

Chimioterapia poate ajuta la prelungirea vieții, dar și aceasta este rareori un remediu. Radiațiile, imunoterapia și terapiile țintite, de asemenea, nu funcționează.

Astăzi, la aproape 3 ani de când a fost diagnosticată, o femeie povestește pentru jurnaliștii americani că scanările periodice nu mai găsesc nicio urmă de cancer în pancreas. Ea este însă unul dintre puținii pacienți care au primit o șansă la viață printr-o terapie experimentală – un vaccin personalizat împotriva cancerului, testat de BioNTech, una dintre companiile care au contribuit la realizarea vaccinurilor ARN mesager pentru Covid-19.

Barbara Brigham a fost unul dintre cei 16 participanți la un test recent al noii tehnologii.

Rezultatele studiului au fost publicate miercuri, în revista Nature.

Dintre cei 16 pacienți care au reușit să finalizeze toate fazele studiului, 8 au răspuns la vaccinul care le-a învățat sistemul imunitar să recunoască și să lupte împotriva celulelor canceroase.

Cancerul nu a revenit la niciunul dintre cei 8.

În testele de sânge, toți cei 8 respondenți au făcut celule T împotriva tumorilor, iar aceste celule au persistat timp de cel puțin 2 ani.

„Cred că este cu adevărat promițător. Acest test arată eficiența platformei ARN mesager și versatilitatea acesteia. Metoda le permite medicilor să adapteze aceste vaccinuri la tumora specifică a fiecărui pacient, într-un timp destul de scurt”, a declarat dr. Neeha Zaidi, medic oncolog la Johns Hopkins Kimmel Cancer Center.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite